Un bebeluş născut prematur a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Piatra Neamţ, iar fratele său geamăn a fost transferat, în urma solicitării părinţilor, la un spital din Iaşi, în prezent starea acestuia fiind stabilă. Reprezentanţii spitalului ieşean spun că bebeluşul ar avea o infecţie intraspitalicească, cu Klebsiella.

Bebeluşul este internat la Maternitatea ”Cuza Vodă” din Iaşi.

Articolul continua dupa recomandari

Potrivit unor reprezentanţi ai unităţii medicale, bebeluşul are o infecţie nosocomială.

"Copilul adus de la Neamţ are Klebsiella, este o infecţie nosocomială. Copilul este într-o stare stabilă, respiră singur şi aşteptăm să crească", a spus un medic al Maternităţii ”Cuza Vodă” din Iaşi.

La rândul său, directorul medical al maternităţii ieşene, Maria Stamatin, a declarat, duminică, pentru News.ro, că bebeluşul nu tolerează mâncarea, fiind alimentat pe venă, dar starea acestuia este stabilă.

Cei doi bebeluşi gemeni au fost născuţi prematur la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ, în 9 iulie, în urma unei operaţii de cezariană. După câteva zile de la naştere, unul dintre bebeluşi a murit.

”În ziua a noua de viaţă, la nou-născutul care a decedat, brusc se instalează paloare, marmorarea tegumentelor, hipotonie generalizată, refuzul alimentaţiei cu degradarea rapidă a parametrilor vitali. (…), motiv pentru care, pe lângă tratamentul cu antibiotic, se administrează sânge Rh negativ şi se intensifică măsurile de terapie intensivă. La ora 18:15, nou-născutul face stop cardio-respirator, pentru care se instituie protocolul de resuscitare. Se constată decesul la ora 19:20. În cursul zilei de 17 iulie, s-a recoltat hemocultură, care a evidenţiat prezenţa de enterobacter. La necropsia efectuată la 24 de ore de la deces nu s-a evidenţiat focar de infecţie. După necropsie, la ora 14:10 (18 iulie) a fost anunţat DSP-ul, precum şi SANIPID-ul”, se arată într-un referat al SJU Piatra Neamţ, semnat de managerul Alexandru Juncu şi citat de presa locală.

Conform presei locale, reprezentanţii spitalului din Piatra Neamţ au declarat că, imediat după naştere, gemenii au fost puşi pe terapie intensivă în secţia de neonatologie, sub tratament de specialitate, respectiv pe antibioterapie de protecţie.

Medicii de la Piatra Neamţ au precizat că ”terapia antibacteriană aplicată a fost pentru o infecţie”, scrie presa locală.

În aceste condiţii, părinţii gemenilor au solicitat medicilor transferul celuilalt copil la un spital din Iaşi, însă au fost refuzaţi. În cele din urmă, familia a reuşit să ia legătura cu un medic de la Spitalul de Pediatrie din Iaşi, care a înlesnit transferul.

”În foaia de observaţie apare că s-a solicitat transferul ambilor copii, iar cei din Iaşi nu au putut accepta transferul şi au menţionat că nu sunt locuri. Al doilea copil a fost transferat la Iaşi pentru că s-a intervenit probabil la cineva de la clinica de neonatologie”, a declarat managerul al SJU Piatra Neamţ, Alexandru Juncu, citat de o publicaţie locală.

În urme necropsiei bebeluşului decedat, medicii au stabilit că acesta a murit din cauza unor ”focare hemoragice cerebrale”, despre care reprezentanţii Spitalului Judeţean Piatra Neamţ au spus că sunt "destul de frecvente la copii născuţi prematur".

Legat de infecţia cu Klebsiella, managerul SJU Piatra Neamţ a susţinut că în săptămâna în care s-au născut gemenii DSP a făcut un control, iar rezultatele au arătat că nu există ”niciun fel de încărcătură bacteriană”: "În săptămâna în care s-au născut cei doi copii s-a făcut un control încrucişat al DSP, iar în probele care au fost luate nu s-a evidenţiat niciun fel de încărcătură bacteriană".

Sursa: News.ro