Membrii Sinodului Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei nu cred în acuzaţiile care i se aduc Episcopului Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, a declarat pentru Agerpres preotul Marian Timofte, vicar administrativ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

'Azi, în şedinţa Sinodului Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei s-a discutat cu multă atenţie despre acest caz, preocupaţi fiind de amploarea luată în spaţiul public de discuţiile şi dezbaterile care îl vizează pe părintele Corneliu (Episcopul Huşilor - n.r.), care nu este subiectul niciunei anchete a niciunei instituţii a statului. În cadrul Sinodului, mitropolitul (Moldovei şi Bucovinei - n.r.) Teofan a ţinut să precizeze că acuzaţiile care i se aduc episcopului Corneliu nu au un suport real şi sunt false', a declarat preotul Marian Timofte, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. 

Articolul continua dupa recomandari

Potrivit acestuia, măsurile care se impun în acest caz vor fi luate de forurile bisericeşti competente, respectiv, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române. 

'Fie va fi o cercetare sau o anchetă. Asta dacă vor apărea elemente noi. Sinodul Mitropolitan nu are în competenţele sale anchetarea sau cercetarea disciplinară. Aceste competenţe intră în atribuţiile Bisericii Ortodoxe Române. Statutul Bisericii Ortodoxe Române, prin regulamentul autorităţilor canonice şi disciplinare, a stabilit că Sinodul Bisericii Ortodoxe Române este singurul organism care poate cerceta abaterile membrilor săi. Sinodul mitropolitan a luat act de cele difuzate în spaţiul public şi mai mult decât o analiză nu are competenţă să facă', a declarat Marian Timofte.  

Membrii Sinodului Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei s-au întâlnit după ce în spaţiul public au apărut imagini din presupusul film cu care ar fi fost şantajat Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu. Atât reprezentanţii Episcopiei Huşilor cât şi cei ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei susţin că imaginile ar fi trucate.

Asta în ciuda faptului că reprezentanţii Patriarhiei au confirmat că bărbatul din filmuleţ este episcopul Huşilor. Aceştia aşteaptă însă decizia Arhiepiscopiei de Moldova. "Nu vă pot confirma decât că episcopul apare în înregistrare. E o situaţie fără precedent, BOR nu s-a mai confruntat cu o asemenea situaţie care, evident, întristează", a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Patriarhul Daniel urmează să fie înştiinţat despre acest caz într-o discuţie informală.

La sfârşitul lunii iunie procurorii DNA Iaşi au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, trei preoţi din judeţul Vaslui acuzaţi că l-au şantajat pe Episcopul Huşilor.

Jitaru Sebastian Cristi, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, Damian Gheorghe, preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui şi Bumbu Răzvan Mihail, preot paroh la Parohia Văleni au fost reţinuţi pe data de 15 iunie, fiind acuzaţi că ar fi cerut bani sau funcţii pentru a nu face publice o serie de imagini video în care episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, ar apărea în ipostaze compromiţătoare. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se menţine măsurile preventive dispuse în cauză.