Cea mai mare fabrică de condimente din Europa de sud-est a ars din temelii sâmbătă dimineaţă, la Alba Iulia. Într-o jumătate de oră, flăcări mari au cuprins hala de producţie, iar în interior s-au produs explozii în lanţ. Norul gros de fum toxic, care s-a ridicat deasupra oraşului, a declanşat sistemul Ro-Alert. Oamenii au fost sfătuiţi să nu iasă din case, din cauza pericolului de poluare. La peste 12 ore de la izbucnirea incendiului, fabrica încă mai ardea, iar cauzele dezastrului nu erau cunoscute.

Hala în flăcări are aproape 10 mii de metri pătraţi şi este plină cu substanţe volatile şi butelii cu azot. O bombă periculoasă pentru pompierii din patru judeţe, chemaţi să oprească focul.

Articolul continua dupa recomandari

La şase dimineaţa, un nor toxic se ridica ameninţător deasupra oraşului Alba Iulia. Locuitorii au fost anunţaţi, prin sistemul Ro-Alert, să închidă ferestrele şi să nu iasă din case. Din cauza vântului, exista riscul ca fumul să ajungă până aproape de Sebeş.

”Eu eram in Alba Iulia cand am primit mesajul si l-am vazut de pe geam. Un fum negru, puternic si foarte inalt”, povestește un localnic.

Zece tiruri parcate în apropierea rampelor de încărcare ale halei au fost mutate de pompieri, într-o zonă de siguranţă.

OVIDIU COSTEA prim-adjunct la ISU ALBA: În interior se auzeau mai multe explozii. Fortele de intervenţie au reuşit evacuarea unui numar mare de butelii cu acetilenă, azot, nitrogen care erau folosite in productie. De fapt acesta a fost pericolul pentru forţele si echipajele sosite la faţa locului.

Din hala celei mai mari fabrici de condimente din Europa de sud-est a rămas doar un morman de table incandescente. În interior, totul a fost carbonizat.

La ora izbucnirii incendiului, în hala de producţie nu erau muncitori, ci doar un paznic care a dat alarma. În zonă a fost adus şi un laborator mobil, care să verifice cât de poluat e aerul în apropierea fabricii.

DĂNUȚ HĂLĂLAI, Prefectul judeţului Alba: Am cerut celor de la APM Alba sa vina sa monitorizeze aerul pentru ca exista o mare degajare de fum.

Primele măsurători au înregistrat depăşiri mici ale concentraţiei de monoxid şi dioxid de carbon din aer, pe o rază de 9 kilometri.

Fabrica din Alba Iulia a fost preluată în 2017 de un investitor francez. Peste două mii de tone de condimente au ars, iar pagubele totale sunt evaluate la câteva zeci de milioane de euro.

DĂNUȚ HĂLĂLAI, Prefectul judeţului Alba: Sunt in jur de 280 de angajati, societatea e asigurata si prin asigurari, o perioadă, vor fi platiti.

Fabrica de condimente a fost verificată ultima oară în luna septembrie. Autorităţile nu au descoperit atunci nereguli privind securitatea în caz de incendiu.