Statul vrea să le ofere tinerilor împrumuturi fără dobândă pentru educaţie, sănătate, sport şi cultură. Printr-un program numit "Investeşte în tine!", fiecare poate obţine un credit de maximum 40 de mii de lei, bani pe care trebuie să-i returneze în 10 ani. Iniţiativa a generat însă şi câteva controverse. Deşi mulţi spun că este o măsură bună pentru cei cu venituri modeste, unele voci avertizează că se va ajunge la o explozie a creditelor pe piaţă, dar şi la majorarea taxelor pentru unele programe de studii.

Am putem investi în dezvoltarea personală cu bani de la stat. Ministerul de finanţe va lansa pe piaţă un nou tip de credit care poate fi luat pe o perioadă de zece ani, cu zero dobândă. 

Articolul continua dupa recomandari

Cheltuielile eligibile pentru programul "Investeşte în tine!" sunt legat de domeniile educaţie, cultură, sport sănătate, dar şi locuinţe. Mai exact, un astfel de credit se poate lua pentru plata studiilor de specializare, pentru plata chiriei sau pentru plata unor servicii medicale pe care statul nu le acoperă în prezent. 

Sunt şi condiţii. Vor putea accesa creditul doar cei care sunt în sistemul de învăţământ, urmează cursuri sau vor să îşi schimbe specializarea. Pentru a obţine banii, <INTRA CG1> beneficiarii trebuie să aibă vârste cuprinse între 16 şi 55 de ani. 

În prezentarea proiectului se vorbeşte despre dezvoltarea personală, dar deocamdată nimeni ştie până unde se poate ajunge. 
De exemplu, dacă ar putea fi putea fi decontate operaţiile estetice, implatul de păr sau cel dentar.

VIORICA DANCILA, premier:
Aceşti bani vor veni de la bănci, statul plăteşte dobânda de 6%. 80% garantează statul, 20% persoana dacă este angajată. 

Pentru un astfel de credit de 40.000 pe cinci ani, cu dobanda zero, rata lunară ar ajunge la 667 de lei, arată calculele analiştilor. În prezent, trei bănci acordă credite pentru studenţi, însă cu dobânzi de până 10 la sută. 

Propunerea iniţiată de ministerul Finanţelor a aprins deja spiritele printre reprezentanţii elevilor şi ai studenţilor. 

Există câteva riscuri foarte mari. În primul rând, în general statele care au introdus credite pentru studii s-au confruntat cu o creştere foarte mare a taxelor pentru studii, explică preşedintele Consiliului Tinerilor din România.

Primul impact, în cazul în care măsura se va implementa, va fi explozia creditelor acordate de bănci şi îndatorarea populaţiei, spun analiştii. 

Şi aici poate să fie şi o capcană pentru că mulţi, prin garantat de stat înţeleg: "Nu mai pot plăti, plăteşte statul!" Nu. Garantat de stat înseamnă că statul plăteşte băncii, după care statul se îndreaptă împotriva celui care a luat împrumutul şi recuperează banii, adaugă preşedintele Consiliului Tinerilor din România.

Programul ar putea fi adoptat săptămâna viitoare, printr-un act normativ, de Guvern.