Imagini extrem de rare cu un cocoș de mesteacăn au fost surprinse în Munţii Rodnei. Există în jur de 30 de exemplare în ţara noastră, iar unul dintre ele a fost filmat şi fotografiat de specialiștii Romsilva în perimetrul Parcului Naţional Rodnei.

Cocoșul de mesteacăn este o pasăre foarte rară în România, iar cele circa 30 de exemplare din țara noastră trăiesc în câteva locuri din Carpații Orientali și munții Maramureșului.

Articolul continua dupa recomandari

Ca şi aspect, cocoşul de mesteacăn e mai mic decât cocoșul de munte. Are circa 50 de centimetri și ajunge la o greutate de până la 2 kilograme. Penajul este aproape negru şi se pot observa luciri albăstrui-metalice, în contrast cu dungile de pe aripi şi cu penele subcodale care sunt albe.

Se deosebeşte şi prin sprâncenele roşii şi coada în formă de liră.

Cocoşul de mesteacăn preferă în general pădurile rare de mesteceni sau jnepenişurile din zona limitrofă pădurii. Împerecherea are loc în mai, în locuri de bătaie din poieni, unde cocoşii rotesc pe sol şi poartă lupte.

Parcul National Muntii Rodnei, unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, e al doilea parc național din țară ca suprafață, cu peste 47.000 de hectare, fiind situat în partea de nord a țării, în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud.

Parcul cuprinde o parte a Munților Rodnei și are o faună bogată, între care se regăsesc capra neagră, cerbul carpatin, căpriorul, mistrețul, ursul, lupul, râsul, marmota, bursucul, jderul de copac, cocoșul de mesteacăn, cocoșul de munte sau acvila de munte.