De patru zile fierbe Maramureşul, într-o anchetă fără precedent care implică două state. România şi Germania. Jurnaliştii nemţi au ajuns la centrul de reeducare din Vişeu de Sus, unde mai mulţi minori ar fi fost torturaţi. Spun că practicile sunt bine cunoscute în ţara lor: pentru că germanii nu le fac faţă, copiii sunt trimişi în state unde reeducarea se face mult mai dur. Avem şi primele imagini surprinse în centrul unde s-ar fi întâmplat ororile. 

Căsuţe din lemn, grajduri şi garduri cu sârmă ghimpată. Aşa arată tabăra de reeducare pentru copiii nemţi din Maramureş. Aici, spun procurorii, mai mulţi copii ar fi fost înhămaţi la căruţe, legaţi cu funii şi torturaţi în drumul spre reintegrarea socială. 

Articolul continua dupa recomandari

Practici despre care tutorii copiilor nu suflă o vorbă. Cu greu, am luat legătura cu Consulatul German în România. 

Patru copii au depus plângeri împotriva personalului din centru. Cinci oameni au fost arestaţi pentru rele tratamente, printre care şi Bert Schumann, liderul proiectului. Soţia lui a primit control judiciar. 

În mijlocul scandalului, câţiva copii din tabără au fost luaţi de către autorităţile germane. În secret. 

Secretul îl explică un jurnalist german, venit chiar astăzi în munţii Maramureşului pentru a documenta acest caz. 

Andreas Lunser, jurnalist german: În trecut au existat suspiciuni şi articole despre aceste centre de copii din România şi s-a criticat mult faptul că aceste programe nu au fost supravegheate de asistenţa socială, protecţia copilului din Germania. E vorba de copii cu probleme şi asta a fost o posibilitate ca statul să scape de ei

La cei mai norocoşi, mai vin familiile, dar numai în vizită. 

Tatăl unui copil adus în România susţine că "şi în familia gazdă şi în proiect, copilul meu e foarte bine. Nu a zis niciodată că este maltratat". 

Acest tată stă în România până pe 2 septembrie, cu fiul său. Gazdele spun că, de-a lungul anilor, au găzduit multe familii ale copiiilor din centru. 

Nuţu Coman, proprietar pensiune: Din discuţiile pe care le-am avut cu copiii niciodată nu a reieşit faptul că au fost maltrataţi, bătuţi, chinuiţi 

Peste 100 de copii au trimis nemţii în Maramureş în ultimii 15-20 de ani. Deşi au mai existat suspiciuni asupra centrului, până acum nu a fost nimeni cercetat.

Noua situaţie îi face pe cei care au fost în centru să se teamă de închiderea proiectului. 

Jonelle, copil din centru: Dacă se închide proiectul nu numai noi copiii avem probleme. Mai sunt 200 de oameni care trăiesc din proiect. Sunt copii mici de 2-3 ani, ce să mănânce? Ce facem noi? Copiii de la poriect? Mergem în Germania. Iar fumăm droguri? Iar bem alcool? Unde ajungem? În puşcărie ajungem

Peste 30 de familii beneficiază de sume cuprinse între 500 şi 1000 de euro, lunar, ca să aibă grijă de câte un copil german. 

În urma anchetei penale, proiectul german de reeducare din România ar putea fi oprit.