Salata cu icre de ştiucă de Tulcea a devenit marcă protejată de Ministerul Agriculturii. Adică toţi cei care vând acest produs sunt obligaţi să respecte întocmai reţeta originală.

Pentru salata de icre de Tulcea avem nevoie de icrele de ştiucă, de zeamă de lămâie, ulei, apă minerală.

Articolul continua dupa recomandari

Aceasta este reţeta originală de salată cu icre de ştiucă, devenită acum produs protejat naţional. Adică au dreptul să o vândă numai producătorii din judeţul Tulcea care respectă întocmai tradiţia. 

TIBERIU CAZACIOC, reprezentant Asociaţia "Ro-Pescador":
Este un gust specific pentu că ai numai cinci elemente, nu ai orice altceva, el fiind un produs artizanal industrial. 

Reţeta originală a salatei conţine, potrivit Ministerului Agriculturii, cel puţin 15% icre de ştiucă, musai cu bobul întreg, şi 14% icre de peşte din Deltă, adică babuşcă, roşioară, caras sau alte specii. Pentru amestec, se folosesc ulei de floarea-soarelui, apă minerală, sare neiodată şi zeamă de lămâie. 

TIBERIU CAZACIOC, reprezentant Asociaţia "Ro-Pescador":
Salata cu icre de ştiucă este un produs a cărui specificitate care este dată de aria geografică, de reţetă , de tradiţia locală. Este important pentru că duce reputaţia zonei mai departe. 

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Cosumatorului va verifica dacă cei care vând salată cu icre de ştiucă de Tulcea respectă întocmai lista şi proporţia ingredientelor. România mai are şi alte reţete protejate prin lege, precum telemeaua si salamul de sibiu sau magiunul de topoloveni.