În goana după bani mulţi câştigaţi uşor, hoţii români se reprofilează. Bijuteriile şi telefoanele mobile nu mai sunt tentante, odată furate ele se vând greu şi pe bani puţini. Hoţii caută ţigări, iar magazinele care au tutun pe rafturi sunt sparte rând pe rând.

Nimic nu a decurs cum trebuia pentru un bărbat care a vrut să jefuiască un magazin. Nu a avut cagulă, dar şi-a pus tricoul în cap. Şi-a făcut intrarea cu o căzătură în magazinul din sector 3 al Capitalei.

Articolul continua dupa recomandari

Dar şi-a asumat riscul "meseriei", aşa că s-a ridicat repede şi şi-a continuat misiunea. Cu ochii acoperiţi, găseşte cu greu raftul cu ţigări. Până la urmă, ia un singur cartuş.

Câteva zile mai târziu, la câţiva kilometri distanţă, tot în Bucureşti, alţi hoţi dădeau o lovitură de câteva mii de lei. În mai puţin de 30 de secunde goleau magazinul.

Mihai Belu, specialist în securitate: "E uşor de intrat într-un chioşc şi se fură bunuri care se vând cât mai aproape de valoarea lor. Adică, dacă furi un tablou îl vinzi la 30 la sută din valoarea lui, dacă furi un televizor îl vinzi la 50 la sută din valoare, cu ţigările poţi să de duci chiar în preţul lor efectiv."

În fiecare lună, în România se vând ţigări furate şi de contrabandă de 10 milioane de euro. Deşi magazinele sparte au camere video de supraveghere, prinderea hoţilor se dovedeşte dificilă.

Dan Antonescu, specialist Criminolog: "De multe ori calitatea imaginii este slabă, nu ajută, iar hoţii au ajuns la un grad de nesimţire infracţională că nu îi mai interesează chestiile acestea."

Pe modelul hărţii turistice a Bucureştiului, poliţiştii ar putea publica propriul top al locurilor de unde se fură cel mai mult. În sectorul 3 au loc cele mai multe infracţiuni în societăţile comerciale. În cele din urmă, spun poliţiştii, indiferent că e vorba de furtul unui cartuş de ţigări sau al unui tablou, toţi hoţii ajung în acelaşi loc.

Cele mai puţine spargeri au loc în sectorul 5. Statisticile arată că unul din 10 români cumpără ţigări de pe marginea drumului.