Gripa sezonieră a mai luat o viaţă. Un bărbat din judeţul Harghita a murit, fiind cel de-al 13-lea deces provocat de infecţia cu virus gripal de la începutul sezonului rece.

În timp ce numărul celor care se îmbolnăvesc de gripă creşte de la o zi la alta, în şcolile din ţară se înteţesc măsurile de prevenţie.

Articolul continua dupa recomandari

La Iaşi, începând de astazi, toate şcolile şi grădiniţele au la intrare covoare stropite cu substanţe dezinfectante, iar cursurile la clase nu încep până când medicii şi asitenţii medicali din şcoli nu fac triajul.

Prepararea substanţei cu dezinfectant este primul lucru pe care îl fac angajaţii Şcolii Gimanziale Titu Maiorescu din Iaşi, dimineaţa, înainte ca elevii să intre la ore. Stropesc apoi covoarele de la fiecare intrare şi îi îndemnă pe copii să se şteargă bine pe tălpi.

La fel se întâmplă în toate şcolile şi grădiniţele din oraş. Măsurile au fost luate după ce primăria a suplimentat bugetul pentru a achiziţiona şi distribui 300 de cutii cu măşti, mânuşi şi substanţe dezinfectante.

Părinţii spun că ideea este una foarte bună, având în vedere numărul mare de îmbolnăviri de gripă şi viroze, la nivel naţional.

Înainte de începerea orelor, medicii şcolari şi asistenţii medicali fac un prim triaj al elevilor, iar cei care prezintă simptome de gripă sau viroză sunt trimişi acasă.

Tania Ghiurcă - asistent medical Şcoala Gimnazială "Titu Maiorescu" Iași: Încercam in fiecare dimineață să afcent triajul. Daca sunt răciti o parte din ei, mai sunt perioade în care ii trimitem acasă. De obicei comunicăm în perioada triajului că e recomandat să stea acasă, să nu vina răciți.

Principala metoda de preventie ramane spalatul pe maini cu apa si sapun. În anumite scoli insa  există în bai si substanțe cu dezinfectante pe care elevii le pot folosi ori de cate ori au nevoie.

În ciuda acestor măsuri, o gradiniţă din Iaşi a fost închisă timp de două zile, săptămâna trecută, din cauza numărului mare de cazuri de gripă şi viroze. Alte două şcoli din oraş au suspendat cursurile astăzi şi mâine pentru a se face dezinfecţia, tot din aceleaşi motive.

Până acum, la Iaşi, numărul cazurilor confirmate de gripă nu a trecut de 30, însa este în creştere.