Este alertă în judeţul Gorj după ce un lot de ouă contaminate cu un insecticid periculos a apărut pe piaţă. Aproape 15 mii de astfel de produse au ajuns pe rafturi în magazinele din judeţ. Ouăle provin de la o fermă din Teleorman, iar din luna decembrie inspectorii DSV au reuşit să retragă de la vânzare doar 69 dintre ele. Autorităţile avertizează că în cazul consumului uman pot apărea afecţiuni grave.

În Gorj s-a rãspândit rapid vestea că ouăle provenite din Drăgăneşti, Teleorman şi distribuite de o firmă din Olt ar fi fost contaminate cu o substanţă periculoasă.

Articolul continua dupa recomandari

Nicolae Călescu Dir DSV Gorj: La nivelul jud gorj au intrat la incepututl lui decembrie un numar de 14160 de oua. La data cand noi am fost anuntati ca ouale au fost depistate cu fibronil am demarat imediat actiunea in judet si am retras 69 de oua

Adică mai puţin de 0,5% din totalul produselor cu potenţial de risc. Restul fuseseră deja vândute.

Insecticidul care le-a contaminat se folosea împotriva puricilor în special la găini, potrivit specialiştilor, dar în prezent este interzis în crescătoriile de păsări.

Nicolae Călescu Dir DSV Gorj: Din surse neoficiale am informatii ca cei de la ferma avicola din Targovişte au facut deparazitarea cu acest insecticid fibronil, care in condiţiile in care omul ingereaza aceasta substanta poate avea, afecta ficatul, tiroida, rinichii si sist nervos si totodata poate crea stari de convulsii omului care consuma.

În pieţe, s-a instalat o stare generală de teamă.

Dureri de cap, dereglări nervoase sau afecțiuni renale sunt doar câteva dintre semne, iar medicii recomandă să vă prezentaţi de urgenţă la spital în cazul apariţiei vreuneia dintre ele.

În 2017 un scandal de amploare a cuprins întreaga Europa după ce câteva milioane de ouă au fost retrase de pe piaţă din cauza infestării cu acelaşi insecticid.