Situaţie delicată într-o comună din Gorj, unde toţi cei 24 de asistenţi personali care îngrijesc de persoane grav bolnave, unele complet imobilizate, au fost anunţaţi că vor fi trimişi în şomaj pentru un an.

Edilii locali din comuna Bâlteni le-au spus că nu mai există fonduri pentru salariile lor, aşa că e decizia e inevitabilă. Intersant este că preşedintele Consiliului Judeţean îi contrazice şi spune că Primăria are acelaşi buget ca şi anul trecut. În consecinţă, are obligaţia să asigure salariile asistenţilor.

Articolul continua dupa recomandari

Tătaru Angela, asistent social: Ne rad in fata, nu mai pot, eu nu mai pot, uitati-va cum am ajuns! Este bataie de joc pentru oamenii acestia bolnavi si pentru noi care stam si ii veghem la capatuiul lor.

Cu lacrimi în ochi, doamna Tătaru Angela povesteşte cum de 25 de ani are grijă în fiecare zi de fratele său. Bărbatul a rămas imobilizat la pat în urma unui accident de maşină.

Tătaru Angela, asistent social: Nu se imbraca, nu se spala, nu poate manca, trebuie sa stau in permanenta langa patul lui, sa ii fac tot ce trebuie. Ne trebuie tratament medicamentos, ne trebuie alimentatie buna, ne trebuie haine, ne trebuie de toate.

Hotărârea de consiliu a fost votată în urmă cu două zile. De atunci, 10 persoane au primit înştinţare acasă, iar oamenii nu au de gând să stea cu mâinile în sân.

Tătaru Sabina, sora asistentului social: O sa ma adresez instantei, am discutat deja cu un avocat si domnul avocat mi-a spus ca sunt cazuri in care se castiga in instanta. Am de partea mea legea si problemele lui pe cealalta parte.

În aceeaşi situaţie sunt încă 23 de asistenţi sociali care nu îşi pot abandona bolnavii.

Pupuza Medonia, asistent social: Al meu sta in carut, merg cu el pe drum, merg cu el la recuperare, dar al meu nu se misca deloc, nici capul nu si-l tine!

Autorităţile locale spun că pentru anul 2019 nu a fost alocată nicio sumă de bani pentru asistenţă socială. Motiv pentru care a luat măsura de a le desface asistenţilor sociali contractele de muncă pentru o perioadă de un an de zile.

Marius Popescu secretar primarie Bâlteni: Doar pana la anul cand pe anexa pe care am primit-o se pare ca vom primi bani si vom reangaja toate persoanele care se afla in situatia asta. Toate personale nu vor pierde nimic pe net, ba chiar vor câştiga

În timp ce la primărie nu mai există fonduri, Consiliul Judeţean spune că a alocat acelaşi buget ca şi anul trecut.

Cosmin Popescum Cj Gorj: Domnul Primar şi consiliul local aveau obligativitatea ca din această sumă de 4 miloane 912 de mii să acopere şi să acorde acestor persoane cu handicap această sumă!

Autorităţile locale spun că dacă cei 24 de asistenţi sociali vor intra în şomaj vor primi mai mulţi bani. Dacă până acum primeau minimul pe economie, adică 1280 de lei net, odată intraţi în şomaj vor ajunge la 1.700 de lei, lunar.