Fostul șef al Direcției de Protecţie Internă din Ministerul de Interne (DGIPI), Gelu Oltean, a fost arestat preventiv într-un dosar de trafic de droguri de mare risc. Iubita sa, medicul Vanessa Youness și un cetățean britanic, de asemenea, au ajuns după gratii pentru 30 de zile în același dosar.

Gelu Oltean, medicul Vanessa Youness și britanicul Thomas Lishman au fost reținuți sâmbătă de DIICOT. Cei trei au fost acuzați organizau întâlniri într-o casă din Târgoviște pentru consum de droguri de mare risc.

Articolul continua dupa recomandari

Clienții plăteau 500 de Euro

Participanții la aceste ședințe ar fi plătit fiecare câte 500 de Euro. La unele reuniuni în care se consumau droguri ar fi participat chiar și zeci de persoane, spun surse din anchetă.

Acuzațiile au fost, de altfel, confirmate într-un comunicat DIICOT.

”Trei persoane retinute de catre procurorii DIICOT ST Bv intr-un dosar de trafic de droguri de mare risc. Acestia organizau intr-o casa din judetul Dambovita reuniuni de consum de DMT (dimetyltriptamina), drog de mare risc ce contine AYAHUASCA”, au trasmis procurorii.

”Ritualuri de purificare”

Surse din anchetă spun că suspecții au negat că ar fi consumat droguri, ci ar fi practicat ritualuri de purificare.

Ayahuasca, consumată și în casa din Târgoviște, este, de altfel, un amestec lichid cu puternice efecte halucinogene și este folosită de triburile din Bazinul Amazonului în ritualuri șamanice și în medicina tradițională indigenă. Unul dintre ingredientele Ayahuasca este o plantă ce conține și substanța psihotropă dimetyltriptamina, DMT.

”Șaman” la clinica de wellness

Surse din anchetă mai spun că acest caz are legătură și cu clinica de welness Youness Clinic, fondată de iubita lui Gelu Oltean, Vanessa Youness.

Vanessa Youness într-o fotografie a fundației saleVezi 3 imagini în Galerie

În cadrul tratamentelor, pacienții clinicii din Stănești, Dâmbovița, ar fi primit pentru consum și o substanță considerată drog, mai precizează sursele, citate de g4media.ro.

”Șamanul” acestei clinici este chiar Thomas Lishman, britanicul care a fost săltat împreună cu ex-șeful DGIPI și iubita lui.

Ce spunea Gelu Oltean despre Ayahuasca

La rândul său, chiar Oltean a vorbit public despre beneficiile pe care le oferă Ayahuasca. Într-un interviu acordat ziarului Evenimentul Zilei în 2015, el vorbea despre efectele sale vindecătoare.

”Ayahuasca este un tratament de purificare a sufletului, a minții și a corpului, care schimbă pe oricine, nu doar pe mine. Dar, întra-devăr, nu oricine are curajul să treacă prin asta. Din ignoranță, există o înțelegere greșită cu privire la Ayahuasca. În traducere înseamnă ”vița de vie a sufletului”. Dacă s-ar citi din curiozitate rețetarul acestui ceai pe Wikipedia, că e la îndemâna oricui, s-ar putea vedea că există diferite rețete ce pot fi folosite oriunde în lume legal și unele doar în America de Sud. Ambele rețete au același efect vindecător al unui spectru foarte larg de boli și afecțiuni”, declara Gelu Oltean în urmă cu 4 ani.

Cei trei, trimiși în arest preventiv

Tot sâmbătă, Tribunalul Brașov a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile în cazul lui Gelu Oltean, al iubitei sale Vanessa Youness și al lui Thomas Lishman.

”Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Serviciul Teritorial Braşov în dosar penal nr. 226D/P/2019 şi în consecinţă: În baza art. 202 al 1,3 Cod procedură penală, art. 223 al 2 Cod procedură penală, art 226 Cod Procedură Penală dispune luarea măsurii arestării preventive, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 15.12.2019 şi până la data de 13.01.2020 inclusiv faţă de inculpaţii: YOUNESS AMAL-VANESSA, LISHMAN THOMAS IVOR MOWBRAY, OLTEAN GELU MARIN. Dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă. Dispune plata serviciilor de traducere realizate de interpretul autorizat Dudiţa Ioana în regim de urgenţă, simultan şi în zi nelucrătoare în intervalul de timp 14,00-18,30 din fondurile alocate Tribunalului Braşov sume care rămân în sarcina statului potrivit art 275 alin 6 Cod procedură penală. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului”, precizează instanța în decizia sa.

Decizia de arestare preventivă poate fi contestată în termen de 48 de ore.

Cine este Gelu Oltean

În vârstă de 50 de ani, Gelu Oltean a avut două mandate la șefia Direcției de Protecţie Internă din Ministerul de Interne, serviciul secret al MAI, fostul ”Doi și-un sfert”. Primul mandat a fost între 2006 – 2009, iar cel de-al doilea între 2012 – 2014. Și-a încheiat mandatul după ce a fost înlăturat de Premierul Victor Ponta, la propunerea ministrului de interne de atunci, Gabriel Oprea.

Potrivit Adevărul, Gelu Oltean e supranumit și ”Puiul Vulpii”, fiind un apropiat al generalului Virgil Ardelean de la ”Doi și-un sfert”, care i-ar fi fost mentor și care l-ar fi promovat de la Cluj la București.

În anul 2007, el a coordonat echipa de polițiști români trimisă în Italia pentru cazul lui Romulus Mailat, care a făcut vâlvă la acea vreme în Peninsulă. Oltean avea deja experiență în Italia, pentru că fusese între 2002 - 2006 atașat de interne pe lângă Ambasada României la Roma.

Iar între 2010 – 2012, până să revină la DGIPI, a fost director adjunct al unei alte instituții din MAI care se ocupă cu secrete: ORNISS, Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat.

După 2014, prezența sa în viața publică a devenit mai degrabă discretă. În 2016, fostul șef DGIPI a fost audiat de DNA în calitate de suspect într-un dosar privind secretizarea ilegală de informații, în care era pus sub acuzare șeful din acel moment al departamentului, Rareș Văduva.

Gelu Oltean a dezvăluit că a călătorit și în America de Sud, unde a aflat de efectele Ayahuasca.

”Tot ce vă pot spune este că acum sunt mai fericit, sănătos, împlinit, realizat și împăcat ca oricând”, declara el pentru Evenimentul Zilei, în februarie.

Cine este Vanessa Youness

În vârstă de 34 de ani, Vanessa Youness este medic care și-a făcut studiile la Cluj, specializat în chirurgie reconstructivă post-traumatică. Este fondatoarea clinicii Youness Clinic, implicată în acest scandal de trafic de droguri, dar și a fondului de investiții YOUness și a fundației cu același nume.

Într-un interviu, ea dezvăluia că a fost diagnosticată cu scleroză multiplă, boală despre care a susținut că a reușit să o învingă cu ajutorul unui stil de viață sănătos și a medicinei alternative. Ea a fost, de altfel, și coautoarea unei cărți despre scleroza multiplă, lansată în acest an.

Vanessa Youness în cadrul unui interviuVezi 3 imagini în Galerie

În interviul pentru Evenimentul Zilei, Gelu Oltean avea cuvinte de laudă pentru iubita sa.

”A dezvoltat mai multe proiecte, printre care promovarea unui produs românesc familiilor regale din țările Golfului și dacă ar mai fi fost o sută de persoane ca ea în țară, cu siguranță ar fi crescut PIB-ul României. Și toate astea la douăzeci și ceva de ani. Într-adevăr, din păcate, în România, dacă ești tânără, frumoasă, spirituală, bogată și deșteaptă nu ai cum să fii iubită și trebuie să se găsească ceva ca să arătăm lumii că așa ceva nu există, toți suntem la fel”, spunea Gelu Oltean.

În ciuda aprecierilor pozitive din revistele pentru femei sau cele cu temă medicală, Vanessa Youness a fost implicată și într-un alt scandal cu o miză uriașă. Numele său figurează în dosarul Microsoft, în care a fost trimisă în judecată în ianuarie, pentru trafic de influență. A fost acuzată atunci de DNA că a primit mită de 1 milion de Euro.