Un român a devenit omul de încredere al familiei Trump şi a transformat visul american în vis românesc. Conduce unul dintre cele mai prestigioase hoteluri din lume, are sute de angajaţi în subordine şi America la picioare. Şi totuşi, nu a uitat de bucuriile mici, româneşti, şi de ţara căreia îi poartă dorul de două decenii. Gabriel Constantin este exemplul că poţi ajunge deasupra lumii, când visezi şi munceşti.

(Reporter): La ce te gândeşti când ai ocazia să vii aici?

Articolul continua dupa recomandari

(Gabriel Constantin): Că sunt deasupra lumii? Cum se zice? "On top of the world", nu? Şi sunt aproape de Dumnezeul nostru!

Un Dumnezeu pe care Gabriel Constantin îl simte româneşte. Deasupra norilor, cu Chicago la picioare, gândul îi zboară peste ocean, spre România. Ţara pe care a lăsat-o în urmă acum 20 de ani, atras, la fel ca alte zeci de milioane de oameni de pe tot pământul, de faimosul vis american. Nu-şi imagina atunci că, într-o zi, va ajunge să conducă una dintre cele mai importante clădiri din Statele Unite ale Americii şi va domina lumea hotelieră de lux.

Eugenia este femeia lângă care a construit viaţa pe care acasă doar o visa. Împreună au doi copii, Santiago şi Valentina. Când nu vizitează România... o reconstruiesc împreună în imaginaţie, alături de alţi români care le-au devenit familie. 

MARIA BARBU, prietenă: Pe Gabi îl cunosc din 1996. Era student, mergea şi la scrimă, iar în timpul liber venea la magazin, eram colegi, să facă ceva bani! Acum doi ani citeam din ziarele din România şi am văzut un comentariu despre Gabriel Constantin, românul realizat în America. Am zis: "Nu se poate! Gabriel al meu?!"

PETER HAMBALA, prieten: A fost un sportiv foarte talentat, iar în scrimă trebuie să fii foarte deştept, trebuie mintea să-ţi umble foarte repede.

Sunt caliltăţi care pe Gabriel îl ajută acum să coordoneze o echipă de 600 de angajaţi.  Fiecare dimineaţă începe cu o şedinţă împreună cu toţi directorii din subordine. Unii dintre ei, români.

CLAUDIA CICEO, membră a echipei de management: Nu cred că doarme vreodată, e foarte abordabil comparativ cu alţi sefi la nivelul lui pe care i-am cunoscut. Niciodată nu te face să te simti că l-ai deranjat. Gabriel funcţionează la 400 de mile pe oră, 24 de ore pe zi!

EJ ZIKTUS, director al departamentului de securitate: Când vine vorba despre hotel, nu există o persoană mai inovativă decât el, care e dornică să încerce orice e nevoie ca să fie cel mai bun!

Lui Gabriel nu-i place să vorbească despre reuşita lui. Dar e suficient să-l însoţeşti câţiva paşi şi înţelegi imediat că a atins succesul pentru că a ştiut să îşi apropie oamenii. 

(Reporter): Totuşi, cum te simţi să priveşti clădirea asta din exterior, care e absolut imensă, şi să te gândeşti că tu coordonezi fiecare cameră?

(Gabriel Constantin): Este o mândrie extraordinară şi, într-adevăr, de când se construia clădirea a fost un vis de-al meu să lucrez aici! Cu muncă multă poţi să faci ce vrei în America! Ăsta e secretul! Toată lumea îţi spune că visul american e perfect, dar nimeni nu îţi spune cât trebuie să munceşti ca să poţi să ai un vis american! Eu nu îmi aduc aminte să fi avut vreun An Nou liber, fără să lucrez, sau un Crăciun, dar astea sunt sacrificiile pe care le faci dacă vrei să ai o viaţă bună aici!

Iar sacrificiile lui Gabriel nu au fost deloc uşoare. 

(Reporter): Care a fost primul job?

(Gabriel Constantin): La Trinity College, la Jury's Hotel, spălam vase şi făceam scrimă.

(Reporter): Cum adică spălai vase?

(Gabriel Constantin): Spălam vase!

A crescut pas cu pas şi a ajuns director la două dintre cele mai importante hoteluri ale familiei Trump. Cel din Miami şi Washington D.C. Până într-o zi, când a primit un telefon chiar de la fiul actualului preşedinte american, Donald Trump. 

GABRIEL CONSTANTIN, manager general al Trump Tower Chicago: Zice, "Gabriel, eşti acolo? Uite, ne-am gândit mult la tine şi la ce ai făcut în ultimii 5 ani şi la Doral şi, aici, în Washington şi apreciem foarte mult ce ai făcut şi credem că tu o să creşti foarte mult cu compania noastră, eşti loial... Și, da ne-am hotarât că o să-ţi dăm hotelul Chicago!" Și nu îmi venea să cred!

ERIC TRUMP, fiul lui Donald Trump: Aveți unul din cei mai incredibili oameni din toată lumea care reprezintă România, o țară incredibilă, o țară frumoasă. Gabriel a început să lucreze cu noi cu mulți ani în urmă, la Miami, și a făcut o treabă extraordinară, a muncit pe brânci! Iar, într-un final, l-am adus în Chicago și a făcut o treabă extraordinară la clădire. Toată lumea din Chicago îl iubește!

Chiar dacă trăieşte printre cei mai influenţi oameni ai lumii, Gabriel şi-a păstrat modestia. Şi un dor. 

GABRIEL CONSTANTIN, manager general al Trump Tower Chicago: Iubesc România pentru că sunt român! E ţara mea şi sunt mândru să fiu român, sunt foarte patriot! Avem o ţară încredibilă!  Turismul... avem mult de muncă! Dacă noi ca ţară reuşim să rezolvăm asta, turismul va zbura! Nu există ţară mai frumoasă ca a noastră în Europa!

Iar asta vrea să le arate şi celor care n-au auzit niciodată de ţara noastră. Acum, Gabriel se simte un învingător. Şi vrea să ducă numele României şi mai sus. 

(Reporter): Există next step?

(Gabriel Constantin): Next step va fi foarte greu e ca și cum eşti în vârful muntelui Himalaya şi vrei să te duci şi mai sus!