Credincioşii din Ardeal, ortodocşi şi catolici, deopotrivă, marchează Ziua Morţilor. Oamenii se duc în cimitire, unde curăţă mormintele, plantează flori sau - pur şi simplu - le pun în vaze şi aprind lumânări în memoria celor dragi. Ziua Morţilor este sărbătorită de ortodocşi doar de câteva secole.

Este împrumutată de la catolici, însă ortodocşilor din Transilvania le-a plăcut faptul că există o zi anume, care înseamnă aducere aminte, reculegere şi rugăciune.

Articolul continua dupa recomandari

Cu lacrimi în ochi, Mihaela Mateuţ plantează flori culorate pe mormântul părinţilor şi socrilor. În tot acest timp, se roagă pentru cei dragi să aibă lumină şi odihnă veşnică în lumea de dincolo.

Mihaela Mateuţ: Vreau să fac mormântul frumos, diseară aducem lumânări, aprindem peste tot.

Pentru familia Mateuţ, ziua morţilor este mai importantă şi decât Crăciunul. Nu e an să nu lipsească din cimitir pe 1 noiembrie.

Vasile Mateuţ: Venim de la 800 de kilometri, din Austria, de unde suntem plecaţi de 30 de ani. Dar, inima tot aici ne trage. Pe 1 noiembrie în fiecare an suntem aici. Este altceva, este un sentiment pe care nu poţi să-l descrii. 

În cimitirul municipal din Oradea, aproape fiecare mormânt, este acoperit cu flori.

Legendele spun că, de Luminaţie, porţile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar morţii se întorc pe pământ, pentru a-şi vizita familia.

Localnic: Pentru un fost vecin, fiică-sa trăieşte în Italia şi am promis că vin şi în numele ei pun flori şi aprind o lumânare.

Comercianţii fac treabă bună în această perioadă şi negociază la preţ. Cele mai vândute flori au fost crizantemele, dar şi coroniţele de flori.

Comerciant: Flori uscate, coroniţe din corn de brad, împodobit cu flori uscate, astea se cer. Negociem şi la coroniţe, la mai mari, la mai mici, la toate se poate negocia, nu avem preţuri fixe. 

Cimitirele vor fi deschise până târziu în această seară, vineri. Sâmbăta morţilor de toamnă nu are o dată fixă. Se sărbătoreşte între 26 octombrie şi 8 noiembrie, înainte sau după Sfântul Dumitru.