Culmea neputinţei şi a ignoranţei e surprinsă în imagini cumplite. Un urs lovit de o maşină a fost lăsat aproape 20 de ore să agonizeze pe o şosea din Harghita. Jandarmi, poliţişti, medici veterinari şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu l-au păzit în acest timp.

Au aşteptat un ordin de ministru să-i curme suferinţa, deşi legea le cerea să intervină. Abia astăzi, animalul sălbatic care nu avea şanse de supravieţuire a fost împuşcat. Până şi ministrul Mediului a afirmat că autorităţile s-au comportat inuman, iar prefectul judeţului a fost demis.

Articolul continua dupa recomandari

Minut cu minut şi oră cu oră, bâlbâiala autorităţilor a accentuat suferinţa animalului. Aproape 20 de ore, ursul a agonizat pe şosea în timp ce reprezentanţii insituţiilor care ar fi trebuit să-l ajute s-au uitat la el ca la circ. 

Ursul de aproape 400 de kilograme a fost lovit de o maşină sâmbătă, la ora 18 şi 45 de minute, între localităţile Praid şi Sovata. Doi aduţi şi un copil erau în autoturismul care a ajuns pe câmp în urma impactului. Oamenii au scăpat nevătămaţi. Doar copilul a primit îngrijirile medicilor SMURD după ce a suferit un atac de panică. Imediat, populaţia a fost avertizată prin sistemul RO-ALERT să se adăpostească. 

Întreaga noapte, ursul care suferise răni extrem de grave a fost păzit de poliţişti şi jandarmi. Animalul a reuşit să ajungă de pe câmp până pe şosea, iar autorităţile nu au făcut nimic altceva decât să izoleze perimetrul şi să dirijeze circulaţia. Pentru că medicul veterinar arondat zonei nu avea tranchilizant, a fost chemat alt specialist. 

Cinci doze au fost folosite şi nici măcar una nu a părut să îşi facă efectul. În tot acest timp, reprezentanţii instituţiilor responsabile s-au uitat unii la alţii, aşteptând indicaţii de la Ministerul Mediului.

Între timp, în zonă s-a instalat haosul. Zeci de localnici au venit cu copiii să privească spectacolul neputinţei. Abia la ora prânzului, suferinţa animalului a fost curmată. Ursul a fost împuşcat de două ori. Dar chiar şi atunci când a fost ridicat cu un buldozer, încă nu murise.

Ministrul Mediului a reacţionat dur după intervenţia controversată: "Este incredibil ce se întâmplă în judeţul harghita. Cât de cinic şi inuman poate fi comportamentul cuiva care lasă să agonizeze ore întregi un animal sălbatic rănit pe marginea drumului? În acest caz, autorităţile locale puteau interveni fără probleme. Aveau cadru legal." 

Potrivit unei hotărâri de Guvern din 2010, dacă un exemplar dintr-o specie protejată este rănit sau ucis accidental, responsabilitatea de preluare a acestuia îi aparţine administraţiei publice locale. Aşadar, animalul trebuia ajutat încă din primele minute după accident!

Pentru eşecul din Harghita, prefectul judeţului a fost demis de ministrul de Interne. Întreaga intervenţie va fi verificată. Mâine dimineaţă a fost convocată o şedinţă la Ministerul Mediului.