Atac fără precedent într-un liceu din Ploieşti! O profesoară a fost înjunghiată chiar în faţa cancelariei, de un  fost elev, pe care l-ar fi lăsat corigent cu ani în urmă. Tânărul a intrat în Colegiul Tehnic Spiru Haret cu un arsenal de arme albe. Avea chiar şi un topor în rucsac. Incidentul extrem de grav arată încă o dată cât de uşor poate pătrunde un atacator printre profesori şi elevi.

Atacatorul a intrat în liceu cu un întreg arsenal de arme albe ascunse în rucsac.

Articolul continua dupa recomandari

Cum a fost comis atacul de la liceul din Ploiești

Tânărul a urcat la primul etaj şi şi-a chemat fosta profesoară de matematică din cancelarie, la o discuţie pe hol.

”A intrat cu o arma alba in scoala si nimeni nu l-a controlat, nu i-a cerut niciun act. Un prieten de-al meu l-a vazut cum a fugit cu un cutit in mână”, povestește o elevă, martoră la incident.

În mâneca hainei, tânărul avea pregătit cuţitul. A înjunghiat-o şi a fugit. La ieșire a urmat un alt episod violent.

”A ieşit, a trântit poarta, a întrebat dacă avem o ţigară, pe urmă a scos cuţitul şi l-a aruncat după portar”, dezvăluie un alt elev.

În liceu, s-a declanşat panica printre elevi. 

”Ne-am speriat, ne-au spus sa mergem in clasele noastre si sa stam linistiti in banci, pana va veni profesoara, să ne spună că suntem în siguranță. A fost un șoc pentru noi!”, povestește un alt elev.

O patrulă a jandarmeriei, care se afla în zonă, l-a prins pe tânăr imediat după atac. 

GHEORGHE IANCU, jandarmul care l-a prins pe atacator: ”Am observat o persoana aproximativ 20 de ani, avea un cutit in mana, l-am somat sa se oprească, acesta a fugit. L-am prins, la aproximativ 20 de metri, l-am imobilizat, l-am incatusat. 

În fuga lui, tânărul a spart cu pumnul parbrizul unei maşini parcate în zonă. Are 22 de ani şi este fost elev al Liceului din Ploieşti.

Motivul atacului

În 2016, el şi-a ameninţat cu un cuţit un coleg. Atunci, a primit un termen de supraveghere de doi ani. Acum, a vrut să se răzbune pe fosta profesoară de matematică pentru că l-ar fi lăsat corigent.

Femeia de 43 de ani, soţia unui judecător din oraş, a ajuns în stare gravă la spital, în şoc hemoragic. 

VIOLETA TĂNASE, medic UPU Ploiești: S-au descoperit leziuni la nivelul stomacului, pancreas si rinichiul drept. E stabilă, deocamdată.

Înainte să fie dus la Poliţie, tânărul a fost audiat chiar în liceul unde a dat atacul.

Cum a reușit atacatorul să se infiltreze

Sistemul de acces in institutia de invatamant este securizat si se realizeaza doar pe baza unei cartele. Însă la acel moment mai mulți elevi urmau să intre sau să iasă. Asa ca agresorul a profitat ca portile s-au deschis, s-a alaturat unui grup de elevi si a intrat in incinta.

NICOLAE ANGELESCU, inspector general IJS Prahova: S-a declansat si o ancheta, sa stabim exact cum a fost posibil, cum a patruns in scoala. 

GHEORGHE IANCU, jandarmul care l-a prins pe atacator: In afara cuțitului cu care a injunghiat-o pe doamna profesoara a mai avut un cutit pe care l-a aruncat cât a fost somat, un topor, o foarfeca, un patent.

În bagaje avea şi o sticlă cu alcool. Tânărul va fi supus unei expertize psihiatrice care va dovedi dacă a avut discernământ în momentul atacului. 

Atacul ridică din nou problema siguranţei în şcoli. Anul trecut, la Vaslui, o elevă a fost înjunghiată în cancelarie de un fost prieten. Ministerul promitea atunci suplimentarea paznicilor în unităţile şcolare. Incindentul a trecut, iar măsurile nu au fost luate nici acum.