Alertă maximă în judeţul Buzău, după ce o fetiţă de opt ani a dispărut chiar din faţa casei. Forţe de ordine, cu drone, elicoptere şi câini au fost mobilizate în misiunea de căutare care a durat o noapte. Salvatorii au făcut zgomote ca să alunge animalele sălbatice. Copila a fost găsită în sâmbătă dimineaţă, după ore întregi în care a rătăcit singură prin pădure.

O noapte întreagă, fetiţa în vârstă de opt ani a rătăcit în pădure, la o temperatură sub 10 grade Celsius. Abia după 18 ore de la dispariţie, salvatorii au găsit-o ghemuită în iarbă, la marginea unei păduri, speriată şi desculţă.

Articolul continua dupa recomandari

Copila a putut fi identificată dintr-un elicopter, la aproape 10 kilometri de casă, lângă o comună învecinată.

CONSTANTIN CRISTEA, pilot IGAV: Nu dădea niciun fel de semn, adică atunci când ne-a văzut nu s-a agitat, efectiv a stat pe loc. Cum am văzut-o, aşa am şi luat-o. Era plânsă şi nu cred că mai putea să meargă, că nu era încălţată.

SORIN PLOSCANU, tatăl fetiței: Ea, cred că a mers toată noaptea. Am trecut prin chinuri. o noapte am făcuzt o zi.nu am pus clipă pe clipă nici noi, ca părinţi, nici organele de Poliţie sau ale Jandarmeriei.

Fetiţa a dispărut vineri, în jurul orei 17, chiar din faţa casei. A vrut să ajungă la bunicul ei, care cosea într-o zonă situată la doar 500 de metri de locuinţă. Pe drum însă, s-a rătăcit în pădure. Părinţii au sesizat autorităţile la ora 21, iar la Recea a ajuns un număr impresionant de forţe de ordine. 115 poliţişti, 18 jandarmi, 9 pompieri şi peste 10 voluntari au pornit pe urmele copilei, cu câini de căutare şi drone.

VLAD POPESCU, Clubul Câinilor Utilitari: Copilul e un copil brav. Pot să salut promptitudinea şi organizarea autorităţilor, care de data asta s-au comportat mult mai bine. adică să sperăm că ce s-a întâmplat la Caracal, nu s-a ntâmplat degeaba. Ceva se schimbă.

Au fost ore de panică. În munţi, în întuneric, fetiţa ar fi putut fi atacată de animale sălbatice.

CRISTIAN STANCIU, coordonatorul misiunii de căutare: Am format cordoane umane, am periat foarte bine zona respectivă, făcând gălăgie, strigând copilul, astfel încât să o găsim bine şi să prevenim orice fel de pericol din partea animalelor sălbatice.

Zona căutărilor este una extrem de dificilă, Vorbim despre o zonă deluroasă, împădurită, slabe şanse ca pe timpul nopţii, salvatorii să fi reuşit să o găsească pe fată.

Părinţii au recuperat-o în stare stabilă şi au ajuns cu ea la spitalul din Buzău pentru analize. Medicii spun că nu prezintă urme de violenţă pe corp. Fetiţa mai are două surori şi patru fraţi. În România, peste cinci mii de copii au fost daţi dispăruţi numai în ultimul an, conform datelor Asociaţiei Salvaţi Copiii.