Sute de oameni s-au bucurat de savoarea şi prospeţimea murelor. În comuna gorjeană Roşia de Amaradia, producători locali, dar şi din alte judeţe s-au reunit cu ocazia primului festival al acestor fructe de pădure.

Pe lângă cultivatori, la eveniment au participat şi gurmanzii, care au degustat fiecare soi în parte. Iar după fructele proaspete, oamenii au avut şansa să deguste şi vinul sau ţuica din mure.

Articolul continua dupa recomandari

Pe plantaţia din Roşia de Amaradia vizitatorii au avut ocazia să guste delicioasele mure direct din arbust.

Vedeta târgului a fost soiul fără spini şi seminţe. Producători din toată ţara au venit să guste fructele şi să încerce specialităţile din mure.

Şi cum vinul este cea mai veche şi îndrăgită băutură românească, de la festival nu putea lipsi sortimentul făcut din mure gorjene.

Dincolo de prezentarea şi degustarea fructelor, producătorii au profitat de ocazie să vorbească şi despre problemele cu care se confruntă, atunci când vine vorba de vânzarea murelor.

Pentru moment cei 50 de cultivatori de mure din Gorj s-au unit într-o cooperativă agricolă, dar chiar şi aşa nu strâng suficiente fructe cât să poată încheia contracte stabile cu lanţurile de magazine. Soluţia, spun ei, este ca în cooperativă să intre şi producătorii din alte judeţe.