Mii de apeluri false la 112, sute de salvatori alarmaţi inutil şi vieţi puse în pericol. Sunt efectele sindromului Caracal, un fenomen care aruncă în haos sistemul de urgenţă. Încă o tânără a minţit că este sechestrată, după o ceartă cu iubitul, la doar o zi de când o adolescentă a mobilizat degeaba 200 de poliţişti, jandarmi şi medici. Astfel de farse periculoase s-au repetat de patru ori în ultimele trei zile. Şi doar de la începutul anului, salvatorii au pierdut peste trei mii de ore din cauza apelurilor false.

Mai bine de 10 ore, peste 30 de poliţişti din Sibiu au căutat-o pe femeia de 30 de ani, care îşi anunţase familia că a fost sechestrată cu tot cu fiica ei de un an şi trei luni.

Articolul continua dupa recomandari

”A venit Poliţia. A venit cu telefonul şi ne-a spus, o cunoaşteţi pe fata asta? Au spus că a dispărut şi că are un băieţel de un an”, spune un martor.

Nici salvatorii şi nici tatăl tinerei, care a alertat poliţia, nu aveau de unde să ştie că totul este o farsă.

ADINA MAFTEI, șeful biroului de comunicare IGPR: In realitate femeia de 30 de ani încerca sa isi construiasca o aparare in fata concubinului sau caruia i-ar fi sustras portofelul.

”A plecat de la mine, mi-au dispărut niște acte. Actul de identitate, cardurile. Mi-a transmis niste mesaje, că e sechestrata, violată. Mesaje care nu erau adevarate. Pe de o parte, imi pare rau ca ne-am facut de minune, pe de alta, imi pare rau ca a si plecat. Mergem mai departe”, spune partenerul femeii.

Femeia a fost găsită în cele din urmă în locuinţa concubinului său. Acum are dosar penal pentru alertarea inutilă a autorităţilor. Este doar unul din cele patru cazuri din ultimele 72 de ore în care poliţişti, medici, jandarmi şi dispeceri 112 sunt puşi degeaba în gardă de apeluri false. În bucureşti, după o astfel de farsă, aproape 200 de salvatori au căutat aproape nouă ore o adolescentă de 16 ani care minţise că a fost răpită.

Apelurile inconştiente la 112 au dus la întârzierea echipajelor la urgenţele reale. În primele şase luni ale acestui an, operatorii au pierdut 135 de zile, vorbind la telefon cu persoane care pretindeau că sunt în pericol.

O problemă reală este identificarea celor care sună inutil la 112. Peste un milion o suta de mii de apeluri false au fost date de pe cartele prepay. Doar 250 de mii de pe abonamente mobile. În Romania legea inca nu prevede ca numele celui care cumpara o astfel de cartela sa fie inregistrat de autoritati.

În ultimele săptămâni specialiştii vorbesc despre un nou comportament al celor care sună la 112. Psihologii îl numesc sindromul Caracal. Mulţi pun în gardă inutil salvatorii motivând că sunt răpiţi sau sechestraţi.