Un tânăr de 27 de ani a murit, iar alţi doi au rămas mutilaţi pe viaţă, după explozia unui proiectil din al doilea Război Mondial. Chiar unul dintre răniţi a provocat deflagraţia, după ce ar fi încercat să spargă obuzul cu un ciocan. S-a întâmplat într-o pădure din judeţul Bacău, unde cei trei muncitori lucrau în exploatarea lemnului.

Două elicoptere SMURD au aterizat pe stadionul din comuna Asău, cea mai apropiată localitate de zona exploziei. Medicii au preluat doi bărbaţi, de 38 şi 26 de ani, ambii în stare critică. Pentru colegul lor, de 27 de ani, nu au mai putut face nimic. Explozia proiectilului l-a aruncat într-o râpă, fără nicio şansă de salvare.

Articolul continua dupa recomandari

O joacă inconştientă a provocat tragedia. Cei trei lucrau într-o pădure, la prelucrarea lemnului. Bărbatul de 38 de ani, angajat de doar două zile, a găsit obuzul rămas din al doilea război mondial. Ar fi încercat să-l deschidă cu un ciocan.

Sunt tineri care câteodată mai fac exces de zel, spune viceprimaul din Asău.

Cristinel Ciocântă - purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă tribunalul din Bacău
În momentul de faţă, se fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea regimului materiilor explozive

Cei doi supravieţuitori au fost transportaţi la spitalele din Iaşi şi Bacău. Pentru unul dintre ei, medicii au un prognostic rezervat. 

Astfel de pericole sunt în toată ţara. La începutul lunii, un bărbat din Sibiu a găsit o bombă de aviaţie de 150 de kilograme, neexplodată, într-o groapă de gunoi. Iar luna trecută, în Vrancea, au fost descoprite alte şase proiectile, rămase tot din al doilea război mondial. În cazul în care daţi peste astfel de obiecte, este obligatoriu să vă îndepărtaţi şi să sunaţi la 112.