Pe 14 martie 1973, locotenent colonelul Robert L. Strim, luat prizonier de fortele vietnameze in 1967 si bagat intr-un lagar, era eliberat, alaturi de alti 20 de tovarasi de razboi. Trei zile mai tarziu, americanul se suia la bordului unui avion Lockheed C-141 Starlifter care-l aducea "acasa", la baza baza "Travis" din California. Fusese prizonier aproape sapte ani in Nordul Vietnamului.

Salva "Sal" Veder, fotograf al celor de le AP, isi aduce aminte clar acea zi. "Desi din avion urmau sa coboare doar 20 de prizonieri, vreo 400 de oameni ii asteptau. Familii, prieteni, necunoscuti. Sincer, se simtea o tensiune in aer". Primul dintre ei a coborat Robert Strim. Fiica sa, Lorrie, de 15 ani, a zbughit-o. Atunci, "Sal" a declansat. Imaginea revederii a devenit cea mai buna poza a anului 1973 si, putin mai tarziu, a primit celebrul premiu "Pulitzer".

Articolul continua dupa recomandari

Din pacate, ceea ce fotograful a denumit "Explozia bucuriei" nu era deloc asa. Cu trei zile inainte de a ajunge pe pamant american, adica exact in momentul in care fusese eliberat dupa o captivitate indelungata, Strim primise "Dear John Letter"...Concret, o astfel de scrisoare se trimite de catre iubita, logodnica ori sotie in momentul in care solicita, oficial despartirea. Asa a patit si Robert, iar Loretta, soata sa, i-a solicitat, divortul. In 1974, chiar cand imaginea era premiata, ce doi se desparteau. Parca pentru a rasuci cutitul in rana, Salva Veder trimitea o copie a fotografiei, cu multumiri, tuturor membrilor familiei. Unicul care nu o afisa, niciodata, pe perete, era chiar Robert...

Foto: Wikipedia / AP