Reportaj special despre "Experimentul Piteşti". În curând se împlinesc 30 de ani de la Revoluţie, iar colegii noştri de la Happy Channel vor difuza, de la ora 16:00, primul reportaj documentar din seria CulTour Special.

Un reportaj dedicat eroilor care s-au sarificat în lupta împotriva comunismului. Filmările pentru această ediţie au fost făcute la închisoarea din Piteşti, dar şi la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. 

Articolul continua dupa recomandari

Alin Mureşan, director general ICCMER: Cine intra în închisoare nu era considerat bărbat femeie student, erau considerati considerati dușmani ai poporului, prin urmare li se putea întâmpla orice. Așa s-a întâmplat și Fenomenul Pitesti.

Experiment care a lăsat urme adânci în sufletul a milioane de români. Sub pretextul reeducării, comuniştii îi trimiteau pe tinerii studenţi, în închisoarea din Piteşti. Dar metodele nu erau nicidecum cele clasice. Ci bazate violenţă şi tortură.

Octavian Bjoza: S-a deschis uşa şi a intrat portarul. Care eşti Bjoza, măi? M-am ridicat, m-am dus la dulap, mi-am căutat hainele, am luat actele şi le am spus colegilor La revedere. Nu exista scăpare, puteai fi oricând dat pe mâna securităţii.

Dincolo de tortura fizică vizibilă, studenţii erau supuşi şi unor chinuri psihice greu de imaginat.

Maria Axinte, fondator memorialul Pitesti: Ce este unic la Fenomenul Piteşti este că studenţii trebuiau să îşi aplice aceste metode unii altora. Aici a fost ideea atât de perversă a securităţii, în a i transforma pe studenţi în proprii lor agresori.

Întregul reportaj documentar din seria CulTour Special "Experimentul Piteşti" îl puteţi vedea în această după amiază, la ora 16:00, la Happy Channel.