Un nou caz alarmant aruncă o lumină negativă asupra sistemului de Educaţie de la noi. Elevii unui liceu de renume din Brăila se plâng că sunt terorizaţi de luni de zile de trei fraţi, toţi minori.

Puştii, cu vârste între 10 şi 15 ani îi pândesc la intrarea şi ieşirea din unitatea de învăţământ şi îi tâlhăresc, intimidându-i, sau chiar sub ameninţarea cuţitului.

Articolul continua dupa recomandari

Cu toţii au antecedente, dar autorităţile susţin că nu pot face nimic din cauza vârstelor fragede.

Pe camerele de supraveghere se vede cum trei minori îi aşteaptă la poarta şcolii pe elevi când intră şi când ies de la ore şi le cer diverse sume de bani. Totul sub ameninţarea unui cuţit. În urmă cu două săptămâni, un elev a fost chiar atacat cu arma albă.

Georgică Tănase, poliţia locală Brăila: Noi am vizionat imaginile din data de 7, am reuşit să recunoaştem pe unul din copiii.

Minorii infractori sunt trei fraţi de 10, 12, respectiv 15 ani. Mezinul are nu mai puţin de 26 de fapte la activ.

Marian Dragomir, primar Brăila: Mi-aş dori foarte mult ca instituţiile implicate să nu-i mai elibereze pe aceştia, deoarece se pot lua măsuri reale , decăderea din drepturile părinteşti şi prelurarea copiilor, astfel încât statul să-i educe dacă familia nu are această capacitate.

Cazul este cunoscut şi de inspectorii de la Protecţia Copilului, care spun însă că nu au luat în calcul decăderea din drepturi, iar cum centrele de reeducare nu mai există în judeţ, minorii sunt incluşi doar într-un program de supraveghere specializată şi consiliere psihologică.

Simona Cimpoaie, director DGASPC Brăila: Sub nicio formă copilul care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal nu poate fi protejat într-un serviciu rezidenţial în care sunt protejaţi copii care au fost preluaţi din familie în contextul neglijării sau abuzului.

Mama: Le-am explicat că într-adevăr copiii au luat un drum greşit şi mi s-a spus că nu au ce să facă, n-au nicio putere. Dar e problemă anturajul.

Şcoala este păzită acum de poliţişti şi jandarmi.

Laura Belciugan, purtător de cuvânt IPJ Brăila: În cauză a fost întocmit dosar penal pentru tâlhărie calificată, fiind continuate cercetările sub coordonarea unui procurol de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila.

Cum minorii nu pot fi traşi la răspundere penal pentru faptele lor, părinţii s-au ales cu o amendă de 500 de lei.