19 elevi şi o profesoară de la două licee din Baia-Mare au ajuns la spital după banchetul de absolvire. Toţi cu toxiinfecţie alimentară, după ce au mâncat la un restaurant din oraş. Deşi petrecerile au avut loc în zile diferite, meniul a fost acelaşi. Inspectorii DSV au declanşat imediat controale. E doar ultimul incident dintr-un val de nereguli care pun siguranţa alimentară sub semnul întrebării.

Vineri ar fi trebuit să fie o zi de neuitat pentru zeci de absolvenţi de liceu din Baia-Mare. Pe cât de mare a fost distracţia... pe atât de neplăcută va fi amintirea ultimei seri petrecute împreună. Li s-a făcut rău după ce au mâncat din aperitivul servit la banchet.  

Articolul continua dupa recomandari

Renata, absolventă:
Acolo au fost destul de multe brânzeturi şi prin eliminare, vorbind şi cu alţi colegi, am ajuns la concluzia că brânzeturile ne-au provocat asta, pentru că mulţi colegi sunt vegeterieni şi n-au mâncat carne.

Rând pe rând, 19 elevi de la două licee au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase. 

Maria, mama unei absolvente:
Seara ne-am prezentat cu febră 40 la Spitalul de Boli Infecţioase şi de aici a început tot calvarul: vărsături, frisoane, nu putea suporta nici lumina.

Mama este hotărâtă să dea în judecată restaurantul şi să ceară daune morale. Speră să i se alăture şi alţi părinţi. 

Sorina Bârle, manager interimar Spitalul de Boli Infecţioase Baia-Mare:
Noi am ridicat suspiciunea de toxiinfecţie alimentară, am anunţat Direcţia de Sănătate Publică care şi-a început propria anchetă.

La restaurant, inspectorii de la Direcţia de Sănătate publică nu au mai găsit mostre din mâncarea servită la banchet, care ar fi trebuit păstrate 24 de ore, conform legii. Au luat în schimb probe de la elevi. 

Rareş Pop, director DSP Maramureş:
Inspectorii sanitari au amendat unitatea respectivă, urmând să determinăm din examenele de laborator care a fost componenta bacteriei care a determinat această problemă.

În ultimele săptămâni, sute de oameni au ajuns la spitalele din mai multe oraşe din ţară, după incidente similare. Doar în Iaşi, 134 de persoane s-au îmbolnăvit după ce au consumat alimente de la acelaşi fast-food.