Scene îngrijorătoare au fost filmate într-o şcoală din Bistriţa-Năsăud. Mai mulţi elevi de clasa a opta prizează un praf alb într-o sală de clasă. Imaginile şocante au ajuns şi la poliţişti care au deschis o anchetă. Copiii le-ar fi spus părinţilor şi anchetatorilor că, de fapt, s-au jucat cu creta.

Pe una dintre băncile sălii de clasă, un elev de clasa a opta pregăteşte un praf alb. Colegul lui inhalează o parte din substanţă, încurajat de alţi copii. Gestul şocant a fost filmat şi a scandalizat mii de părinţi pe reţelele de socializare. Iar astăzi, imaginile au ajuns şi la inspectorii şcolari.

Articolul continua dupa recomandari

Camelia Tabără, inspector general ISJ Bistriţa-Năsăud: Sunt absolut cutremurătoare. Cei care consumă droguri practic sunt victime. E extrem de important ca organele abilitate să reuşească să depisteze care sunt distribuitorii, care sunt reţelele care se formează. Cu siguranţă această problemă nu o putem rezolva decât cu ajutorul organelor de Poliţie

Elevii le-au spus părinţilor şi profesorilor că s-ar fi jucat cu cretă, dar deocamdată nu se ştie ce substanţă era. 

Ovidiu Frent, prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud: Am luat legătura cu comandantul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Bistriţa-Năsăud, care mi-a confirmat că s-au autosesizat şi au trimis acest filmuleţ către biroul teritorial DIICOT. Sper să nu se confirme că acest praf e o substanţă de risc sau de mare risc şi să fie, aşa cum sper, praf de cretă

Nicolae Dumitru, medic de familie: Dacă este un praf de cretă, şi eu cred că este un praf de cretă, este o practică printre elevi pentru a lipsi a doua zi sau imediat să fugă de la ore pentru că produce o febră

Ancheta va stabili dacă a fost o joacă ori consum de droguri. În România, în ultimii ani, fenomenul substanţelor interzise a luat amploare mai ales în şcoli şi în licee.

Cei mai mulţi sunt de părere că "în primul rând, părinţii trebuie să aibă grijă să verifice cu delicateţe anturajul în care trăiesc, învaţă şi se joacă copiii lor. De asemenea, dascălii să nu fie deloc pasivi la nişte comportamente care ar putea să le dea de gândit că ar avea tangenţe cu un astfel de consum".

În România, sunt aproximativ 650 de mii de consumatori de droguri tineri, potrivit datelor de la Agenţia Naţională Antidrog.