Unul dintre elevii care au bătut şi umilit o profesoară dintr-o şcoală din Teleorman a fost arestat pentru 30 de zile. Este o premieră în România. Neputinţa din învăţământ, însă, e aceeaşi. Complicii agresivi s-au ales doar cu nota scăzută la purtare. Au doar 14 ani şi nu pot răspunde, penal, în faţa legii. Ministrul Pop a constituit o comisie care să revizuiască regulile şi sancţiunile în astfel de cazuri. Dosarul a fost deschis în urmă cu patru zile, după ce observator.tv a difuzat imaginile şocante, iar reporterii noştri au făcut anchetă.

Trei elevi de clasa a 8-a, de 14 şi 16 ani, umilesc o profesoară în timpul orei. Unul filmează cu telefonul, altul o loveşte cu palmele şi pumnii. Al treilea ţine uşa închisă împotriva voinţei femeii. Sunt scenele pentru care s-au deschis, în urmă cu patru zile, mai multe anchete, printre care una penală. 

Articolul continua dupa recomandari

Elevii agresori de clasa a 8-a erau la ora de sport când poliţia a venit în şcoală. Cei trei care au fost duşi la secţie, au fost audiaţi, iar unul dintre ei a fost şi reţinut şi, după 24 de ore, arestat preventiv pentru 30 de zile. 

El e acuzat de lipsire de libertate şi tulburarea ordinii publice. Elevul are 16 ani şi este repetent de două ori. Complicii lui, de 14 ani, nu pot răspunde penal, aşa că au fost pedepsiţi doar de şcoală.  

CRISTINA MIHAI, directorul Şcolii Gimnaziale Poroschia: Vor fi sancţionaţi cu scăderea notei la purtare la 4 şi mustrarea scrisă. Pot repeta clasa. Exmatricularea este posibilă numai în clasele terminale ale liceului. 

Mai mult nu se poate. În plus, profesoara umilită nu a depus plângere.

CRISTINA MIHAI, directorul Şcolii Gimnaziale Poroschia: A spus că nu doreşte. A spus că îi place să intre la clasă să predea copiilor. 

Sistemul de sancţionare a acestor fapte în învăţământul românesc este ştirb. Iar violenţa este pedepsită provizoriu, cu drept de reabilitare până la sfârşitul anului. 

Imediat după ce observator.tv a difuzat, în exclusivitate, imaginile şocante, Ministrul Educaţiei a constituit o comisie care implică cinci Ministere: Educaţie, 

LIVIU POP, Ministrul Educaţiei: Căutăm soluţii pentru modificarea legislaţiei, în aşa fel încât să responsabilizăm atât elevii, cât şi profesorii şi părinţii. 

Rolul părinţilor este unul esenţial. 

"Nici profesorii ăştia nu prea sunt buni", o spune convins tatăl elevului arestat. El susţine că fiul lui a reacţionat după ce profesoara l-ar fi atenţionat să nu mai vorbească la telefon în timpul orei. 

Fiul său a primit primul pachet după gratii: "S-a dus soţia i-a dus mâncare. Un baton de salam mic, aşa, şi două pachete de ţigări i-a dus", a dezvăluit tatăl.

Este pentru prima dată când, după acte de violenţă comise în şcoli, un elev este arestat preventiv. Avocatul bătăuşului a depus deja contestaţie.