Incident grav la o şcoală din Prahova! Un elev de 15 ani s-a ars cu acid sulfuric, după ce a mutat un dulap plin cu substanţe chimice, alături de un angajat. Cu arsuri grave pe coapsă, băiatul a avut nevoie de transplant de piele. Poliţia, şcoala şi inspectoratul au deschis anchete.

Cu substanţa care-i ardea tot mai adânc pielea, băiatul de 15 ani a mers mai bine de un kilometru, pe jos, de la şcoală - acasă. Spune că nimeni nu l-a ajutat după ce, într-o sală de clasă, dintr-un dulap vechi, acidul sulfuric a ajuns pe pantalonii lui. 

Articolul continua dupa recomandari

Mama şi-a dus copilul de urgenţă la  Ploieşti, la spital. Imediat, medicii au decis transferul la Bucureşti, unde băiatul a trecut printr-un transplant de piele. 

Mama băiatului spune că "a reuşit operaţia. Ne-a fost foarte teamă pentru că ne-a zis doctorul că e posibil în trei zile să recidiveze substanţa în ţesuturile pielii".

Acidul sulfuric este extrem de periculos. Doar câteva picături înghiţite pot ucide. La contactul cu ochii, substanţa poate duce la orbire. Iar simpla inhalare poate provoca leziuni pulmonare grave. 

Adolescentul a intrat în contact cu acidul în timp ce-l ajuta pe fochistul şcolii să mute un dulap. Cel mai probabil, substanţa, folosită cândva la experimente chimice, a fost uitată acolo. 

Fochistul spune că "era un dulap de pe vremea lui tataie, cred că 100 de ani, din lemn cioplit. El a avut lacăt pe el, nu am ştiut ce era înăuntru şi asta s-a întâmplat". 

Dulapul, ce între timp a fost dezafectat, se afla într-o anexă a laboratorului de chimie. În momentul în care angajatul şcolii a venit pentru a ridica dulapul, elevul i-a spus acestuia că-l poate ajuta. L-au ridicat din acest loc şi atunci a fost momentul în care substanţele s-au vărsat.

Directoarea şcolii nu a comentat incidentul, dar va da explicaţii în faţa primarului şi a Poliţiei.

Corneliu Anton, primarul comunei Cosminele: S-a întâmplat acel eveniment nedorit şi am anunţat toate organele, şeful Poliţiei, Prefectura Prahova, Inspectoratul Şcolar Judeţean

Poliţiştii fac acum o anchetă penală, pentru vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă.

Angajatul care a mutat dulapul împreună cu adolescentul a fost sancţionat cu tăierea a 10% din salariu pe o perioadă de trei luni.