Un proiect care salvează vieţi s-a născut dintr-o tragedie. Doi soţi din Baia Mare au privit neputincioşi cum copilul lor, de numai doi ani, moare înecat cu mâncare.

Atunci nu au ştiut ce să facă să-l salveze, dar acum la cinci ani de la tragedie, cei doi ajută zeci de tineri părinţi să evite accidentele de acest fel.

Articolul continua dupa recomandari

Au deschis o şcoală de prim ajutor, iar la cursuri participă atât adulţii cât şi copiii care vor să înveţe cum să salveze o viaţă.

De aproape cinci ani, zilnic, Vasile Vlaşin retrăieşte cea mai neagră zi a vieţii lui. Ziua în care din lipsa pregătirii nu a reuşit să îşi salveze fiul. Un accident banal cu un final tragic, ce ar fi putut fi evitat.

Vasile Vlaşin: Şi-a ales dintr-un borcan trei migdale si a plecat, a inceput sa le mestece si a plecat in camera lui la joaca. La un moment dat sotia l-a luat de la joaca, el abia incepuse joaca

Reporter: Cum a reactionat?

Vasile Vlaşin: Vă imaginati. A plans si fara a realiza ca are mancare in gura l-a asezat imediat pe spate sa ii schimbe hainele. Gura plina de mancare, plânset si asezat pe spate a fost pozitia in care a aspirat puternic pasta aceea moale lipicioasa.

În locul durerii a crescut o dorinţă, cea de a salva vieţi şi de a împiedica alţi părinţi să treacă prin chinul pierderii unui copil.

Vasile Vlaşin: Gandul pe care l-am avut atunci de a ma implica in acest proiect pot sa spun ca mi-a salvat viata si o spun cu certitudine ca a salvat si alte vieti dupa aceea.

Vasile Vlaşin îi învaţă pe cursanţi cum să salveze viaţa celor dragi, fie că vorbim de copii mici sau de adulţi.

Sute de oameni au participat deja la lecţiile de prim ajutor organizate de soţii Vlaşin atât în ţară cât şi peste hotare.