Doi directori români au săpat un tunel la Londra şi au jefuit o bijuterie, de unde au plecat cu diamante de 300.000 de lire. Alături de ei a participat la furtul parcă desprins dintr-un film un al treilea român.

Trei români din Bârlad, din care doi figurau ca directori de firme în Marea Britanie, au comis un jaf ca-n filme. Au închiriat un apartament situat chiar lângă o bijuterie de lux din Londra şi au săpat un tunel până în interiorul acesteia. Potrivit anchetatorilor, hoţii au reuşit să fure diamante şi aur în valoare de aproape 300.000 de lire.

Articolul continua dupa recomandari

Doi dintre suspecţi au fost arestaţi la Iaşi şi extrădaţi în Anglia. Marian-Sorin Munteanu (43 de ani) şi Florin Cristin Neagu (46 de ani) sunt acum în custodia poliţiei britanice. Un al treilea suspect a fost prins în luna aprilie 2019, în Anglia. Nicolae Şişcă, 45 de ani, apare şi el în documente oficiale ca iind director al unor firme engleze.

Povestea jafului de la bijuteria George Attenborough & Son, de pe Fleet Street, a explodat în presa din Marea Britanie pe 27 martie 2019, când marile ziare citau informaţii oficiale ale poliţiei despre acest caz. La acel moment, la nivel mediatic, nu se ştia cine sunt autorii, chiar dacă poliţiştii declarau că jaful "nu a fost nici pe departe atât de sofisticat" precum altele ce au avut loc în Londra în ultimii ani. Tot în martie, presa din Marea Britanie, citând Poliţia, preciza că prejudiciul s-ar ridica la aproximativ 500.000 de lire sterline. Jaful a avut loc într-o sâmbătă noaptea, 23 spre 24 martie, în weekend bijuteria fiind închisă.

Potrivit unor documente oficiale ce au intrat în posesia Ziarului de Iaşi, anchetatorii din Marea Britanie au calculat cu exactitate, în ultimele luni, cât au furat românii din incinta bijuteriei George Attenborough & Son. Ar fi vorba de bijuterii în valoarea totală de 298.987,21 de lire sterline, însă în timpul jafului hoţii au produs şi stricăciuni de 16.000 de lire sterline. Britanicii impută hoţilor români şi pierderi comerciale suferite de firmă: 20.000 de euro. 

"Când tâlhăria a fost descoperită, luni (n.r. - jaful a avut loc în weekend, când bijuteria e închisă), s-au găsit două găuri (destul de mari cât să permită unui om să se târască prin ele) săpate prin perete, una din zona comună pătrunzând în bijuterie şi una dintre zona comună către librăria William Hill de la etajul inferior. Se crede că această gaură a fost făcută prima dată din greşeală.", se arată în documentele judiciare trimise de autorităţile engleze, la Iaşi. 

Poliţia din Londra a ajuns la identitatea românilor şi după ce a aflat că aceştia au închiriat un apartament în apropierea locului unde a avut loc jaful. Hoţii s-au deplasat în zilele în care au dat jaful cu un Volkswagen Passat, a cărui asigurare era făcută pe numele unuia dintre ei. Al treilea suspect al jafului nu a mai reuşit să plece din ţară, el fiind reţinut în aprilie 2019, în Anglia.

Pentru faptele lor, românii riscă până la 10 ani de închisoare în Marea Britanie.