Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale a emis un ordin valabil pentru zonele afectate de pestă porcină africană.

Astfel, în focarele respective se interzice dislocarea plantelor, consumate partial sau neconsumate. Plantele vor fi neutralizate la fata focului de catre fiecare proprietar/utilizator de teren agricol.

Articolul continua dupa recomandari

De asemenea, toate suprafeţele agricole din zonele cu pestă porcină africană, în focarele care au fost declarate ca urmare a depistării bolii la mistreti vor fi verificate înainte de recoltare, zonele afectate vor fi izolate și verificate, apoi distruse.

De asemenea, este interzisă recoltarea plantelor de pe zonele afectate și obligatorie dezinfectarea mașinilor agricole care au intrat în contact cu plantele respective.

Nerespectarea acestui ordin atrage răspunderea și se sancționează conform legilor în vigoare.

Ordinul a fost emis din cauza riscului major generat de posibilitatea răspândirii bolii pe întreg teritoriul României, în condiţiiie în care riscul de contagiozitate este extrem de ridicat, atât în exploatațiile nonprofesionale cât şi din explotaţiile comerciale, luând în considerare posibilitatea producerii unor pagube majore economiei naţionale si implicaţiiie asupra securitătii alimentare.