Se împlineşte o lună de când Alexandra, adolescenta răpită şi ucisă de criminalul din Caracal, suna cu disperare la 112. Apelurile ei au scos la lumină erorile unui sistem întreg. Dar rezolvările promise n-au apărut nici până acum. Apar în schimb detalii înfiorătoare din anchetă: şase martori l-au văzut pe Gheorghe Dincă, în ziua în care a ucis-o pe Alexandra. Iar printre ei, au fost inclusiv două poliţiste.

25 iulie 2019. Este ziua în care un copil de 15 ani şi-a pus viaţa în mâinile autorităţilor. Răpită de aproape 24 de ore şi abuzată, Alexandra a cerut ajutor la 112. La capătul liniei a găsit indiferenţă şi un lung şir de erori.

Articolul continua dupa recomandari

Operator 112: Alo, 112, ce urgență aveți? Alo?

Alexandra: Bună ziua, vreau și eu în legătură cu poliția!

Operator 112: Ce s-a întâmplat doamnă, cum vă numiți?

Alexandra: Sunt domnișoară, am 15 ani, și ieri am fost sechestrată de către un domn.

Au urmat dialoguri halucinante cu poliţiştii care nu au reuşit să o găsească şi un final tragic al convorbirii.

Alexandra: A venit, a venit, a venit. Veniți repede, vă rog!!!

Dupa ora 11 si 40 de minute, masina care il aduce pe Gheorghe Dinca din Craiova il lasa direct in fata portii. Barbatul intra in curte si se presupune, potrivit marturiilor lui, ca acela este momentul in care o surpinde pe Alexandra cu telefonul.

Declarația lui Gheorghe Dincă

Nici după o lună, anchetatorii nu au răspunsuri clare pentru familiile fetelor răpite.

ALEXANDRU CUMPĂNAŞU, unchiul Alexandrei: Uluitor este că în orele în care Alexandra a fost ţinută captivă, la doar câţiva metri de casa lui Gheorghe Dincă au fost două poliţiste. Chiar suspectul a povestit momentul în care a trecut pe lângă ele.

„Acasă, am oprit pe dreapta pe drum, fata fiind aplecată cu capul înainte, rezemată în scaunul din faţă. Am văzut în apropiere două femei poliţist şi m-am temut că eu sunt urmărit. Am traversat strada şi am mers şi am deschis porţile", a spus Gheorghe Dincă în prima declaraţie dată anchetatorilor.

LIVIU CHESNOIU, psiholog criminalist: El este un om puternic si psihic si fizic. Acest personaj, ne-a dat peste cap! Ceilalti. Ramaru e mic copil pe langa el.

”Un ucigaș organizat”

Profilerii care lucrează la acest caz cred că Gheorghe Dincă este un ucigaş în serie care acţionează mereu după acelaşi tipar, indiferent de cât timp trece între crime.

Profilul lui Gheorghe Dincă, făcut de anchetatori:

- pluralitate de victime, acte cu caracter repetabil

- victimele omorâte la intervale mari de timp

- preocupat să nu lase urme pentru a putea comite noi fapte

- ucigaş organizat, dar anumite situaţii sau condiţii îl fac să-şi piardă sângele-rece şi să acţioneze de o manieră neorganizată

TUDOREL BUTOI, psiholog criminalist: Modurile de operare s-au suprapus la copy-paste exact in sensul in care afirmam atat pentru Alexandra, cat si pentru Luiza.

Psihologii cred însă că în anumite situaţii Gheorghe Dincă şi-a pierdut sângele-rece şi a acţionat haotic. Camerele de supraveghere l-au surpins în timp ce arunca bijuteriile Alexandrei peste un gard din centrul oraşului Caracal.

Luni, anchetatorii se vor întoarce în casa suspectului, pe care o vor cerceta centimetru cu centimetru cu un scanner special, în căutare de noi probe.