Patru studente din Maramureş au murit într-un accident sinistru, în timp ce se întorceau de la ceremonia de absolvire a facultăţii. Erau într-o maşină condusă de o tânără de 20 de ani, colegă cu ele. Automobilul fost spulberat de tren la o trecere de cale ferată din oraşul Jibou, judeţul Sălaj. Zona periculoasă era semnalizată și luminos şi acustic. 

Maşina distrusă complet a fost aruncată pe câmp. Mădălina, Claudia, Sara şi Maria, cele patru pasagere în vârstă de 20 şi 21 de ani, n-au avut nici cea mai mică şansă. 

Articolul continua dupa recomandari

În urma impactului extrem de puternic, trei dintre fete au fost aruncate în afara autoturismului. Medicii le-au găsit la câţiva metri distanţă, dar, din păcate, cu leziuni incompatibile cu viaţa.

Accidentul de la Jibou s-a produs la ora 18.00. Maşina ar fi apucat să treacă pe jumătate calea ferată când a fost lovită în plin. Singura găsită în viaţă a fost tânăra de la volan. Avea leziuni la cap, dar era conştientă. 

"Din primele cercetări, poliţiştii au stabilit că semnalele acustice erau în funcţiune. Mecanicul de locomotivă a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul a fost negativ", spune Maria Cristea, de la IPJ Sălaj.

Cele patru fete erau din Sat-Şugatag, Ciocotiş, Sălsig şi Răzoare, judeţul Maramureş. Erau studente la Facultatea de Ştiinţe Economice şi veneau de la ceremonia de absolvire care a avut loc la Cluj. Profesorii lor nu-şi revin din şoc. Îndureraţi, au ridicat un altar în faţa facultăţii. 

"Suntem cu sufletele zdrobite pentru că ieri, înainte de tragedie ne.-am despărşţit cu bucurie, în care una dintre ele, ca şefă de promoţie, a primit diplomă", spune Monica Marian, decan la Facultatea de Ştiinţe Economice Baia Mare.

"Erau studente model pentru departamentul nostru. Sara urma să fie şefa promoţiei", dezvăluie Rita Toader, Prodecanul facultăţii.

Tragedia de la Jibou poate că nu ar mai fi avut loc dacă fetele nu ar fi decis să vină cu această maşină. Ca să ajungă la festivitate, studentele aveau şi o altă opţiune.

"Ele s-au deplasat pentru această festivitate. Au ales să o facă în mod personal, cu o maşină personală. Deplasarea de la centrul Universitar Nord Baia Mare s-a făcut şi organizat, cu un autocar", explică Mirela Boţan, purtătorul de cuvânt al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

Tinerele n-ar fi trebuit să o ia pe acea şosea la întoarcerea spre casă, dar drumul obişnuit Dej-Baia Mare este surpat în zona Pasului Mesteacăn. 

"E rupt drumul la Mesteacăn. De aceea au venit pe aici", spune un martor.

Supravieţuitoarea accidentului a fost transferată de la Spitalul din Zalău la Baia Mare. Potrivit apropiaţilor, tânăra are nunta planificată pentru anul viitor.