40 de copii au ajuns de la ore direct la spital, chiar în prima zi de şcoală. Şi asta după o operaţiune de deratizare făcută cu puţin înainte de începerea cursurilor. Firma responsabilă ar fi folosit substanţe periculoase într-o concentraţie de trei ori mai mare decât limita admisă. Şi, mai grav, una dintre soluţii nici măcar nu mai are autorizaţie pentru România. Inspectorii Ministerului Sănătăţii au fost astăzi în control la şcoală. La intrarea în clasă unuia dintre oficiali i s-a făcut rău.

După prima zi de şcoală zeci de copii, colegi de clasă, au început să se simtă rău. Când au ajuns acasă părinţii s-au speriat. Au chemat de urgenţă salvările.

Articolul continua dupa recomandari

Panicaţi, părinţii au făcut schimb de mesaje şi aşa şi-au dat seama că au de-a face cu o îmbolnăvire în lanţ şi că în şcoală tocmai se făcuse dezinsecţie şi deratizare. Pete roşii pe corp, iritaţii la nivelul feţei şi greaţa au fost doar câteva dintre simptomele care i-au alarmat. Printre elevii duşi la spital sunt şi cei doi copii ai vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Arad.

Firma care a câştigat licitaţia şi care a făcut vineri deratizarea este din Hunedoara şi a mai avut contracte cu Liceul German din Arad. Una dintre substanţele folosite ar fi avut o concentraţie de trei ori mai mare decât cea admisă.

Ministerul Sănătății a trimis Corpul de control în inspecție

Ministerul Sănătăţii a trimis, astăzi, la Arad, Corpul de control pentru verificări. În sala de curs, persista un miros atât de înţepător încât oficialilor li s-a făcut rău.

Mioara Comana, reprezentant Corpul de control al Ministerului Sănătăţii - După 4 zile în continuare aerul e irespirabil, și eu am aceleași simptome că și copiii intoxicați în spital. Această firma a fost controlată împreună cu IPJ și DSVSA în acțiunea aia declanșată cu momentul din Timișoara

Administratorul firmei de deratizare susţine că astfel de simptome apar doar dacă substanţele toxice se ingerează în cantităţi mari. Ceea ce n-ar fi fost posibil din moment ce, spune el, acestea au fost pulverizate doar pe pereţi şi pe podea.

Vereş Csaba, administrator firmă deratizare - Dozele se folosesc și în alte părți, o grămadă de unități similare. Nu ne explicăm nici noi. S-au luat probe, am înțeles că nu sunt substanțe în aer. Eu am crezut că e o toxiinfecție alimentară

Deratizarea, trecută în acte ca fiind făcută anul trecut

În urma audierilor, poliţiştii au descoperit că deşi deratizarea s-a făcut vineri, în acte ea apare ca fiind făcută cu o lună în urmă. Motiv pentru care anchetatorii au deschis un dosar penal.

Între timp, specialiştii în apărare chimică au luat la puricat fiecare milimetru şcoală. Îmbrăcaţi în costume speciale, aceştia au luat probe de pe bănci, ferestre şi pereţi, dar au măsurat şi nivelul de toxicitate a aerului.

Pentru a elimina substanţele nocive, angajaţii şcolii vor spăla cu apă pereţii, podelele şi băncile din două în două ore.