Armata SUA face demonstrație de forță în România. În Portul Midia au fost debarcate zeci de camioane, tancuri și altă tehnică militară, ca parte a angajamentului SUA în asigurarea securităţii flancului estic al NATO, în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve.

Adusă pe calea apei până în Portul Midia, tehnica militară necesară militarilor americani din cadrul 1st Battalion, 16th Infantry Regiment (1-16), 1st Armored Brigade Combat Team, 1st Infantry Division, a fost preluată de trailere civile și garnituri de tren și transportate la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu.

Articolul continua dupa recomandari

Mișcarea militară face parte din operațiunea Atlantic Resolve, care se desfășoară după Polonia în România și în alte state ale Europei de Est, operațiune militară catalogată de către Rusia, drept o amenințare.

Potrivit presamil.ro, Rose Gottemoeller, secretarul general adjunct al NATO, a declarat, în cadrul unui interviu acordat pentru Baltic News Service, că sosirea trupelor americane în Polonia este o măsură proporțională luată de NATO în vederea descurajării oricărei amenințări asupra statelor membre.

Actuala dislocare de trupe este una dintre cele mai ample mișcări de forțe americane de la finele Războiului Rece și a generat o reacție virulentă din partea Rusiei.

Aceste manevre militare se desfășoară în contextul mai larg al unei operații denumită Atlantic Resolve și va include aducerea pe continentul european a aproximativ 3.000 de militari americani, alături de tehnica militară aferentă, potrivit ctnews.ro.

Forțele americane vor fi dislocate, prin rotație, în mai multe state din estul Europei, anume Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, România, Bulgaria și Ungaria.