În primele cinci cazuri de deces, boala a fost dublată de haos în spitale. Fără echipamente de protecţie suficiente, fără teste pentru cei care au contact cu pacienţii infectaţi. Asistente şi medici testaţi pozitiv - claie peste grămadă cu alţi angajaţi sănătoşi. Sunt etapele unui scenariu care s-a repetat deja în trei spitale din ţară şi le-a transformat în adevărate focare de COVID 19.  

Cadru medical: Toată lumea este revoltată, nimeni nu înţelege nimic! De azi-noapte, de la ora 02.00, s-a trimis un mesaj că este ordin de ministru ca tot personalul spitalului, de la brancardieri, infirmiere, asistenţi, medici să se prezinte la 07.30 cu băgăjel minim în spital.

Articolul continua dupa recomandari

18 medici şi nouă asistente din Spitalul Judeţean din Suceava au fost confirmaţi cu noul coronavirus. Managerul susţine că toţi sunt internaţi în Secţia de Boli Infecţioase. Un angajat ne-a mărturisit însă că cei sănătoşi au lucrat împreună cu cei care au intrat în contact direct cu persoane depistate pozitiv. Iar unii au fost trimişi să se interneze. Preventiv.

Cadru medical: Ni se transmite că cei care suntem contacţi ai unor pacienţi pozitivi să mergem la pneumologie împreună cu cei care sunt deja confirmaţi pozitiv. Împreună, frumuşel. Au început să facă teste la personal, după care s-a refuzat să se efectueze teste, s-a spus că teste se vor face doar la cei care devin simptomatici.

Acestea nu sunt singurele lipsuri din spital, spun cadrele medicale. 

Cadru medical: Avem măşti simple, ni s-a dat câte o mască. Asistentelor, pe o secţie li se dădeau cutii de măşti, da? 30 de măşti pe o tură de 10-20 de asistente, câte erau, pe care trebuiau să le ţină 12-24 de ore o mască. Indiferent că îți scuipa unul în faţă sau nu îţi scuipa. Măştile se dădeau personal, în mânuţă, câte una pe tură.

Asta se întâmplă într-un spital în care au murit azi doi oameni din cauza coronavirusului: o femeie de 72 de ani şi un bărbat de 71 de ani. 

Bărbatul a fost internat în secția de cardiologie unde este posibil să fi intrat în contact cu o pacientă transferată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, spune Ministerul Sănătăţii. 

Ion Lungu, primar Suceava: Ce s-a întâmplat la Spitalul Judeţean a fost din cauza lipsei echipamentelor de protecţie şi aici sigur că nu este o critică, nici la nivel local nici la nivel naţional, această nouă epidemie a luat prin surprindere întreaga omenire.

Nimeni nu ştie de unde a pornit focarul, în condiţiile în care cel puţin doi bolnavi confirmaţi cu coronavirus au fost internaţi în mai multe secţii până să fie declaraţi pozitivi. 

Vasile Râmbu, managerul Spitalului Judeţean Suceava: Ăştia-s cetăţeni care umblă şi pe la cumpărături şi la testare şi la laboratoare şi într-o parte, şi-n alta, nu mi-i daţi mie pe toţi în braţe! Şi eu m-aş bucura ca toate entităţile astea să-şi facă analizele proprii şi să vedem ce, cum stau. Pentru că aţi văzut care-i trendul. 

Însă, fără echipamente, medicii şi asistentele, cei care ar trebui să îngrijească pacienţii sunt expuşi în faţa noului coronavirus. 

Cadru medical: La infecţioase, unde, la boli infecţioase în secţia în care este salon de terapie intensivă cu pacient suspect alături, sunt pacienţi cu forme uşoare confirmaţi cu coronavirus care se plimbă pe coridoare, ies din salon, mai întreabă, deci nu este respectat niciun circuit.

Vasile Râmbu, managerul Spitalului Judeţean Suceava: Nu-i nicio problemă. Aţi ajuns la 52 de cadre medicale pozitive? Nu ştiu, că eu nu stau să număr astea... cadrele medicale. Deci v-am spus că e altă prioritate. Câte sunt, alea sunt. Trebuie să ne îngrijim de ele.

Spitalul Suceava a devenit acum unitate medicală în care se internează doar bolnavi COVID-19. Iar toate urgenţele din judeţ sunt direcţionate către Spitalul Municipal din Rădăuţi. 

Traian Andronachi, managerul Spitalului Municipal Rădăuţi: În momentul de faţă avem stocuri de materiale care ne pot asigura funcţionarea în condiţiile care tocmai s-au modificat pentru un termen mai scurt decât termenul care era anterior. În situaţia anterioară aveam stocuri pentru aproximativ o săptămână - zece zile. Contez în continuare pe sprijinul populaţiei. Sprijin financiar.

Situaţia pare trasă la indigo cu cea de la Spitalul Universitar. După ce doi pacienţi au fost confirmaţi cu noul coronavirus, cadrele medicale început să vorbească despre mari lipsuri.

Cadru medical Spitalul Universitar: L-am luat în îngrijire fără a avea protecţie. Nici costum, nici măşti. Situaţia reală este tragică. Ce se spune mai departe... că avem de toate, că suntem linia I... linia I care?

În Spitalul Gerota, aproximativ 140 de cadre medicale şi pacienţi au fost păziţi de jandarmi şi n-au avut voie să iasă din unitatea medicală. Spitalul s-a transformat în fortăreaţă, după ce un bolnav a fost confirmat cu coronavirus. Cei mai mulţi au fost testaţi după mai bine de o săptămână. 

Cadru medical Spitalul Gerota: Nu poate să îşi imagineze nimeni cât ne-am luptat cei de acolo să putem ieşi. Acolo ne-am făcut treaba ca nişte ostaşi pe frontul de luptă în bătaia puştii cu piepturile goale. Revoltă! Revoltă! Ne considerăm un experiment!

Un experiment care ne poate costa pe toţi viaţa. 

Azi, Ministerul Sănătăţii a anunţat că în toată ţara sunt peste 2.600 de paturi în secţiile de Terapie Intensivă și aproximativ 1.300 ventilatoare mecanice. În plus, urmeză să ajungă în ţară echipamente, materiale sanitare şi teste pentru Covid.