Un cutremur neobişnuit s-a produs în această dimineaţă, în Marea Neagră, la o adâncime foarte mică.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), seismul s-a produs la ora 3:45, la o adâncime de numai 27 kilometri şi a avut o magnitudine de 3,9 grade pe scara Richter.

Articolul continua dupa recomandari

Seismul are loc după ce ieri, un cutremur puternic s-a produs ieri, în Vrancea, la ora 20:15. Seismul a avut 4,6 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 147 de kilometri.

Ultimul seism de o magnitudine apreciabilă, produs în Marea Neagră, de 5,5 pe scara Richter, a avut loc în anul 2009, fiind resimțit în mai multe județe din țară și în București, fără a produce însă un tsunami.

"Cel mai mare cutremur înregistrat în Marea Neagră s-a produs în anul 1901, pe data de 31 martie, și a putut fi resimțit, cel mai bine la Mangalia. Aici, valurile au avut o înălțime de trei-patru metri la țărm", a declarat directorul Institutului pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, într-un interviu acordat unui post de televiziune.

Arafat: "În caz de cutremur, nu intraţi în panică!"

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat recomandă ca în cazul unui cutremur să ne adăpostim sub o grindă sau sub o masă, să nu intrăm în panică şi, dacă avem timp, să închidem gazele. Precizările, după ce miercuri seara a avut loc un cutremur cu magnitudinea 4,5 pe Richter.

Recomand - nu panică, să se respecte complet recomăndarile care le pot găsi pe aplicaţia IGSU, care spun să nu cobori pe scări dacă este un cutremur, să te protejezi sub o grindă sau sub o masă şi, mai ales, nu panică, şi dacă ai timp să închizi gazul dacă este pornit este foarte bine, a declarat, pentru mediafax.ro, Raed Arafat, secretar de stat în MAI.