Scenariu dramatic derulat la Bucureşti în cel mai mare exerciţiu de intervenţie în caz de cutremur realizat anul acesta în România. Simularea a prevăzut un cutremur de magnitudinte 7,2 Richter, 2.000 de persoane evacuate şi zeci de echipe de intervenţii în acţiune. Misiunea s-a încheiat cu bine, deşi reprezentanţii ISU au descoperit anumite sincope în intervenţii.

Ora 10 dimineaţa. La auzirea alarmei circa 2.000 de persoane, angajaţi ai unei companii din industria petrolieră, au evacuat de urgenţă clădirea. Totul face parte dintr-o antrenament pentru intervenţia în caz de cutremur.

Articolul continua dupa recomandari

Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU Bucureşti: Este poate cea mai dificilă dintre intervenţiile pe care le desfăşură la un exerciţiu care impune evacuare de persoane pe exterior fie pe targa, fie doar intr-un anumite ham. Comporta anumite riscuri avand in vedere lucrul la înalţime.

Atât echipele de intervenţie, cât şi persoanele evacuate spun că acest exerciţiu le ajută să înveţe din propriile greşeli.

Participant: Când am coborât scările se cobora de valma. Instructajul era să coborâm pe parte dreaptă s-a coborât de a valma.

 Au fost observate şi unele sincope pe durata exerciţiului

Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU Bucureşti: În ceea ce priveşte modul de evacuare, în ceea ce priveşte modul de intervenţie al echipajelor noastre

Seismul imaginat în scenari a avut 7,2 magnitudine Richter, comparativ cu cel din 1977, care a avut 7,4.

În situaţia în care un cutremur de peste 7 pe scara Richter ar lovi Capitala, cu 2.000 de pompieri operativi la nivelul municipiului Bucureşti şi în judeţul Ilfov, situaţia ar fi aproape imposibil de ţinut sub control fără întăriri din judeţele învecinate, spun reprezentanţii ISU.