Ancheta bate pasul pe loc în cazul crimei din Baia Mare. Deşi au fost audiaţi mai mulţi suspecţi, poliţiştii nu l-au găsit pe cel care a violat şi ucis cu sânge rece o fetiţă de doar 5 ani.

Sâmbătă seară a fost dus la audieri şi tatăl Esterei, iar duminică a fost audiat unchiul ei. Duminică la prânz, primarul Cătălin Cherecheş a făcut o conferinţă de presă de aproape o oră şi jumătate, conferinţă unde i-a avut cu el şi pe cei de la poliţia locală, în frunte cu fostul şef de la Invetigaţii Criminale.

Articolul continua dupa recomandari

Printre altele, Cherecheş a fost nemulţumit de faptul că, după ce el a oferit o recompensă de 10.000 de lei cui oferă informaţii care să ducă la prinderea criminalului, au ieşit şi alţi politicieni în faţă, vehiculând sume mai mari decât el. Printre ei, ministrul Sorina Pintea, despre ea a zis că mai bine s-ar îngriji de starea de sănătate a copiilor din comunitatea unde a avut loc crima.

De asemenea, primarul din Baia Mare a cerut Corpului de Control de la ministrul de Interne pentru a se stabili exact cum s-a desfăşurat ancheta.

În plus, e nemulţumit de prestaţia inspectorilor de la protecţia copilului, din cadrul Consiliului Judeţean, pe care i-a acuzat că nu i-a consiliat pe fraţii Esterei.

Cătălin Cherecheş a anunţat, de asemenea, că urmează demolări în zona unde a avut loc teribila crimă, dar și inițiative menite să asigure minime condiții celor aflați în situații vulnerabile, cu atât mai mult cu cât majoritatea sunt copii.

"Concret, vom demola tot ce înseamnă zonele Craica, Gării, Pirită şi Ferneziu. Vom repoziţiona aceste comunităţi de romi, unii dintre ei primind sub forma unei închirieri sau concesiuni, bucăţi limitate de teren, proiect pentru construirea unor locuinţe şi îi invităm pe cei de la asociaţii, fundaţii să-i ajute cu materialul de construcţie, noi monitorizând tot ceea ce înseamnă mod de construire a acelor locuinţe(…) În toate aceste zone va exista punct sanitar, un centru social, îndeosebi pentru tineri, post de poliţie locală. Monitorizarea acestor familii trebuie să fie completă, integrală, făcută 24 de ore din 24, pentru că eu consider că civilizaţia, de foarte multe ori, trebuie impusă", a declarat primarul Cătălin Cherecheș, potrivit agerpres.ro.

Cherecheș a vorbit și despre supravegherea video din zona unde s-a produs crima. Sistemul a fost retras la presiunea asociaţiilor şi fundaţiilor, zona rămânând doar în supravegherea patrulelor poliţiei locale sau a patrulelor mixte.

"În locul unde stătea şi fetiţa de cinci ani, ucisă, municipiul Baia Mare a avut iniţial montate camere video, camere video care ni s-a impus a fi demontate, tot în urma unor sesizări pe care le-au făcut asociaţii, fundaţii pentru drepturile minorităţilor (…). Aceştia ne-au spus că le viciem viaţa privată.

Probabil că le viciem viaţa privată, dar pe de altă parte, poate, dacă erau acolo, camerele video am fi salvat cel puţin o viaţă! Acolo nu vorbim numai despre o crimă, astăzi, vorbim despre mult mai multe infracţiuni care s-au desfăşurat în aceea zonă", a mai spus primarul Cătălin Cherecheş.