Cozi uriaşe de camioane la graniţa cu Ungaria.

Toate punctele de trecere a frontierei cu Ungaria sunt aglomerate, marţi, pe arterele de ieşire din România dedicate automarfarelor, formându-se coloane de până la zece kilometri, în timp ce timpii de aşteptare pentru control sunt de până la şase ore.

Articolul continua dupa recomandari

În cursul nopţii de luni spre marţi, sute de camioane au ajuns în punctele Nădlac I, Nădlac II, Vărşand, Borş şi Petea, iar marţi dimineaţă se lucra peste capacitatea obişnuită de control la ieşirea din România.

La Nădlac II, pe autostradă, coloana de automarfare depăşeşte zece kilometri. Chiar dacă se lucrează pe cinci artere de ieşire dedicate traficului greu, şoferii aşteaptă cel puţin patru ore pentru control.

La Vărşand, unde se lucrează pe două artere de ieşire, se aşteaptă şase ore, iar la Borş se aşteaptă cel puţin cinci ore, aici fiind deschise trei artere pentru camioanele care intră în Ungaria.

De asemenea, la Petea se aşteaptă şase ore pentru tranzitarea punctului de frontieră, fiind deschise trei artere de control.

Traficul greu ar urma să revină la valori normale miercuri, în timp ce tranzitarea punctelor de frontieră cu maşini şi autocare nu este afectată.

Camioanele cu o capacitate mai mare de 7,5 tone nu au putut intra pe teritoriul Ungariei începând de sâmbătă ora 23.00 şi până luni la ora 23,00, în această perioadă catolicii sărbătorind Rusaliile.

Poliţia de Frontieră anunţă o creştere a numărului de automarfare care se prezintă în punctele de trecere a frontierei pe sensul de ieşire din ţară, la graniţa cu Ungaria. De luni seară, de la ridicarea restricţiilor din Ungaria, şi până marţi dimineaţă, s-au făcut formalităţile pentru peste 2.700 de automarfare.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, ca urmare a faptului că pe teritoriul Ungariei, traficul pentru vehiculele de transport marfă a fost restricţionat până luni seară la ora 23.00, în prezent se constată o creştere a numărului de automarfare care se prezintă în punctele de trecere a frontierei pe sensul de ieşire din ţară, la graniţa cu Ungaria.

”Menţionăm că la frontiera cu Ungaria, formalităţile de frontieră se efectuează în comun cu autorităţile ungare, sens în care Poliţia de Frontieră Română a alocat personal suplimentar pentru acoperirea tuturor liniilor de control în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria, însă numărul de linii care pot fi deschise este limitat de numărul de poliţişti repartizaţi de către Poliţia Ungară. În baza protocoalelor bilaterale, P.F.R. poate deschide doar liniile de control care sunt asigurate cu personal şi de către autorităţile ungare”, anunţă Poliţia de Frontieră.

De la ridicarea restricţiior (începând de luni seară ded la ora 23.00) prin punctele de trecere de la frontiera de vest a României aflate pe raza judeţelor Arad, Bihor şi Satu Mare, s-au efectuat formalităţile de frontieră pentru un număr de peste 2.700 de automarfare, din care aproximativ 2.100 numai pe sensul de ieşire din ţară.

Poliţia de Frontieră anunţă că a fost mărit numărul arterelor de control la automarfare, pe sensul de ieşire, astfel în P.T.F. Nădlac II sunt deschise cinci fluxuri de control, la P.T.F. Borş trei, la P.T.F. Vărşand două fluxuri, iar la P.T.F. Nădlac un flux.
Totodată, au fost dispuse măsuri pentru gestionarea eficientă a situaţiei operative, respectiv prevenirea şi combaterea actelor ilegale transfrontaliere.

Traficul pentru autoturisme şi mijloacele de transport persoane se desfăşoară în condiţii normale, fără a se înregistra timpi de aşteptare.

Poliţia de Frontieră recomandă în continuare participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă deschise tranzitului de mărfuri, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, într-un timp foarte scurt.