Zeci de români se întorc acasă din China înspăimântaţi şi cu lacrimi în ochi. Ajunşi pe pământ românesc, vorbesc cu groază despre peisajele apocaliptice din oraşele Chinei. Din oraşul focar Wuhan va fi repatriat şi un român. Noul coronavirus dă în fiecare zi alerta în ţară. Simptomele sunt asemănătoarea gripei. Din fericire însă ultimul caz - cel al stweardesei suspecte - a fost infirmat. Tânăra a fost transportată în izoletă. Avem imaginile transferului care dau fiori reci când ne gândim la virusul nou care ameninţă lumea întreagă.

Imagini în premieră surpinse pe pista unui aeroport din România. Tânăra care a călătorit de la Varşovia la Cluj-Napoca a fost condusă direct la izoleta folosită pentru a împiedica răspindirea temutului virus.

Articolul continua dupa recomandari

Românca, în vârsă de 26 de ani, este stewardesă şi recent a fost în zone cotaminate din Asia şi chiar ar fi intrat în contact cu doi colegi la care coronavirusul a fost confirmat.

Irina Filipescu, purtător de cuvânt Spitalul de Boli Infecţioase Cluj-Napoca - Pacienta era fără simpomatologie, fără febra, era cu stare generală bună. A fost discuția că ar fi putut veni în contact cu o suspiciune de coronavirus, dar s-a infirmat că urmare a anchetei amănunțită.

Măsuri fără precedent pe Aeroportul Henri Coandă

Aeroportul Henri Conadă este principala poartă de intrare a virusului în România. Doar azi, opt tineri s-au întors de urgenţă în ţară din China. Şapte dintre ei sunt studenţi la Universitatea Transilvania din Braşov şi erau într-un schimb de experienţă într-o zonă afectată de coronavirus.

"Nouă, în cămine, ni se lua temperatura zilnic, eram în permanentă monitorizați, nu aveam voie să ieșim din cămin. Dacă ieșeam, doar în cazuri de urgență, să ne facem provizii", a declarat un student.

Un alt tănăr care urmează cursuri de masterat în China a decis, de asemenea, să revină acasă. În ultimele zile petrecute în China, a primit zeci de sms uri în care era sfătuit, în limba chineză, ce reguli de igienă ar trebui să respecte.

SEBASTIAN CHIRIAC, student - Este o panică generală destul de mare! Nu prea se comunica și te trezeai că vrei să iei un taxi, nu mai găseai niciun taxi pe stradă! Transportul public închis, nu mai era niciun restaurant deschis! Rămâneai blocat acolo!

Pe aeroport, tinerii au trecut printr-un control medical. Faţă de artiştii din Mioveni, care au aterizat ieri pe Otopeni, ei au purtat măşti de protecţie.

Persoanele suspecte de coronavirus ajung la cabinetul medical al Aeroportului. Acolo le este măsurată temperatura și trebuie să completeze un formular în care să explice cu exactitate zonele din China în care au fost și dacă au intrat în contact cu o persoană infectată.

De teama virsului, tot mai mulţi oameni poartă măşti de protecţie în aeroport. Sunt însă si multe persoane care nu văd un pericol.

Orașe din China, cuprinse de panică

Cei care au văzut cu ochii lor ravagiile provocate de coronavirus sunt mult mai precauţi.

Melissa, studentă din SUA: Venim din China şi nu vream să răspândim virusul.

Reporter: Care e atmosfera în China?

Melissa: Dezolant! Totul era gol, nu aveai unde să mănânci, unde să te duci aşa că am decis să plecăm.

Medicii le recomandă celor care au călătorit în zonele de risc sau au intrat în contact cu persoane posibil infectate să meargă la camerele de gardă să se asigure că nu sunt purtători de coronavirus. O echipă Observator a vrut să vadă cum sunt tratate astfel de cazuri.

Reporter: Am fost în Cartierul Chinezesc zilele trecute şi am nişte simptome.

Paznic: Mai întâi trebuie să plăteşti consultaţia, dar ai de aşteptat până te cheamă!

După o oră, reporterul a renunţat să mai aştepte. A mers la alt spital din capitală unde a fost văzut de un medic.

Paznic: Cam de cât timp aveţi aceste simptome?

Reporter: De vreo 3 zile.

Paznic: Să ştiţi că este de aşteptat. e posibil să dureze şi câteva ore. Avem foarte mulţi pacienţi.

După consult, cazul nu a fost considerat o urgenţă. Într-adevăr, protocolul prevede că se dă alarma doar dacă pacientul a fost în China sau a intrat în contact cu persoane confirmate că au coronavirus. Însă, în Germania şi în Japonia, doi oameni au luat boala prin intermediari.

Demisii în bloc la Spitalul de Urgență din Bacău

Între timp, cazul primului român suspect de coronavirus a dus la demisii în bloc la Spitalul de Urgenţă Bacău. Un medic a fost amendat pentru că DSP a aflat despre alertă de la televizor, nu s-ar fi folosit echipamentul special, iar, după ce pacientul a fost scos din spital printre bolnavi, camera în care a fost izolat nu a fost dezinfectată.

Adi Popa, manager SJU Bacău - E o decizie abuzivă! Nu credem că este normal că un medic să plătească 20.000 de lei pentru o procedura care nu este clară.

Alin Năstasă, director DSP Bacău - Toți furnizorii de servicii medicale au obligația să declare telefonic cazuri depistate imediat după depistare

Victor Costache, ministrul Sănătăţii - În Momentul de față un singur medic a rămas demisionar, cel amendat. Mâine conducerea spitalului se va deplasa la București, va discuta cu DSP. La Bacău spitalul funcționează normal, e un conflict uman pe care îl vom rezolva

În Sibiu, de astăzi timp de o săptămână, preoţii se vor ruga pentru bolnavii de coronavirus din China la biserica din curtea Spitalului TBC.