Virusul fără leac ajunge şi în ţări europene unde sunt comunităţi mari de români. În Italia, un muncitor român este suspect de coronavirus şi a fost internat. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat urgenţă globală de sănătate. 213 oameni au murit pănă acum, iar numărul celor care s-au îmbolnăvit se apropie de 10 mii.

Doi turişti chinezi, soţ-soţie, sunt primii pacienţi la care virusul a fost confimat în Italia. Când au început să se simtă rău, erau cazaţi în inima Romei. 

Articolul continua dupa recomandari

Giuseppe Conte, premierul Italiei: Pentru prima dată avem două cazuri confirmate în Italia. Doi turişti chinezi au venit de câteva zile în tara noastră, în luna ianuarie, şi, repet, sunt cazuri confirmate de coronavirus

Cei doi sunt în izolare, la Spitalul Spallanzani, iar starea lor este bună. Grupul cu care cei doi au venit din China, 18 oameni, dar şi alte persoane care au intrat în contact cu ei sunt sub supraveghere. Printre suspecţi este şi un român, angajat al hotelului unde cei doi au stat la Roma. Marian a ajuns seara trecută de urgenţă la spital

Un muncitor român de 42 de ani se află înternat de ieri la Spitalul de boli infecţioase Spallanzani din Roma într-o cameră izolată. Este suspectat că ar fi infectat cu coronavirus. Românul muncea la un hotel de 4 stele din centrul Romei, acelaşi unde au fost cazaţi turiştii chinezi. Ieri seară, românul s-a prezentat la urgenţe, la Tivoli, cu febră mare, iar medicii au decis să fie transferat de urgenţă la Spitalul Spallanzani din Roma.

Camerele în care au fost cazaţi cei doi au fost deja sigilate, dar panica este mare. Înainte să ajungă în Roma au trecut prin Verona şi Parma. În Milano au stat o săptămână. 

Ari Popescu, român din Milano: Mă îngrijorează. Este o situaţie critică şi a luat lumea pe nepregătite

Preventiv, Italia a suspendat toate cursele aeriene din şi spre China. Starea de urgenţă a fost decretată pentru şase luni. În lipsa unui tratament specific sau al unui vaccin, prevenţia rămâne cea mai sigură metodă de a evita infectarea. 

Medicii ne sfătuiesc să ne spălăm des pe mâini şi să nu ne atingem faţa. Autorităţile de la noi dau asigurări că virusul nu se transmite prin produsele venite de pe piaţa chineză. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat urgenţă. Ce înseamnă acest lucru?

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: Toate statele membre ale ONU ar trebui să implementeze măsuri care să limiteze posibilitatea transmiterii acestei infecţii. Să aibă capacitatea de a face screeningul celor care vin din China pe de o parte şi să ofere condiţii de diagnostic şi îngrijire dedicată

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general OMS: Putem să reuşim doar împreună! Este ora faptelor, nu a temerilor 

În Aeroportul Henri Coandă se aplică deja un protocol special. Călătorii au la dispoziţie gel dezinfectant, iar podelele sunt igienizate la fiecare patru ore. Pasagerii din China primesc materiale informative care să îi ajute în cazul în care apar probleme. Se pare că bărbaţii de vârstă mijlocie sunt mai vulnerabili.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: Persoanele care sunt cu stare de sănătate aparentă şi care vin din zonele afectate din China trebuie să stea în carantină timp de 14 zile după momentul întoarcerii

Este alertă şi în Marea Britanie, unde trăiesc aproape cinci sute de mii de români. Virusul a fost detectat în Yorkshire.

Chris Whitty, purtător de cuvânt Ministerul britanic al Sănătăţii: Două persoane din aceeaşi familie au fost identificate peste noapte. Cei doi au fost transferaţi la o unitate medicală specializată în boli infecţioase

83 de britanici au fost deja repatriaţi la bordul unui avion revenit în Regat cu câteva ore în urmă. Pentru a exclude orice risc, oamenii vor rămâne în carantină 14 zile. Un protocol similar este aplicat şi de celelalte ţări care şi-au repatriat cetăţenii din Wuhan. Patru români din zona afectată au cerut evacuarea şi ar putea reveni zilele viitoare. Vârful epidemiei este aşteptat pe 10 februarie.