Noi imagini arată un fenomen deja în rândul multor părinţi. Un copil de doar câţiva ani a fost filmat în traficul din București în timp ce era transportat, deasupra portbagajului, lipit de luneta maşinii! Astfel de situaţii, în care părinţii îşi expun copiii unor riscuri majore, la volan, sunt tot mai dese. Îngrijorător este şi faptul că poliţiştii nu pot face nimic. Dacă descoperă cazurile pe internet, părinţii nu pot fi sancţionaţi.

Imaginile au fost surprinse intr-o zonă extrem de aglomerată din Capitală. Copilul, care nu pare să aibă mai mult de 6, 7 ani, stă întins deasupra portbagajului, lipit de lunetă.

Articolul continua dupa recomandari

Din mişcările lui se vede foarte clar că nu este asigurat în niciun fel. O astfel de situaţie i-a şocat pe cei care au surprins imaginile şi au decis să le posteze pe internet, mai ales că minorul a fost, în acest fel, supus unui risc major.

LAURENȚIU MANDA, instructor de pilotaj: În cel mai rău caz, poate muri. Pentru că nu este asigurat deloc. şi nu doar la un impact. chiar şi la o frînă, cade , se loveşte de tetieră, cade între banchete, poate zbura chiar şi peste scaunele din faţă.

Pentru toţi pasagerii există reguli clare prevăzute de codul rutier. Indiferent că sunt copii sau adulţi.

Cei mai care nu au mai mult de 1,35 metri inaltime trebuie transportaţi într-un scaun special. Altfel, adulţii riscă amenzi drastice.

CRISTI CĂLINIȚĂ, avocat: Codul rutier pedepseşte această chestiune ca pe o contravenţie şi atât. În situaţia în care vorbim despre părinţii care şi-au pus în pericol copilul în aceste fel, se poate autosesiza şi DGASPC pentru a introduce acest cuplu într-un program de consiliere. I se pune viaţa în pericol, prin transportarea copilului în portbagaj, riscurile sunt foarte mari.

La inceputul saptamanii, un copil de nici un an a fost filmat chiar de mama la volan. Era în braţele tatălui, cu suzeta în gură şi cu mâinile pe volan.

Tot aceasta saptamana un băieţel de numai cinci ani din Craiova a fost filmat de tatăl său în timp ce face viraje periculoase la volanul unui bolid. Piloţii profesionişti spun că astfel de părinţi dau dovadă de inconştienţă.

LAURENȚIU MANDA, instructor de pilotaj: Cred că inconştienţă în primul rând, nu îţi dai seama la ce pericol îţi expui copilul. la cinci ani nu poţi să înţelegi ce se întâmplă cu maşina , nu ajunge la comenzi.

În mai multe cazuri, poliţia a deschis o anchetă. Insa agentii ii pot sanctiona pe parinti doar daca ii depisteaza in flagrant.