Copilul de patru ani, anesteziat ilegal într-o clinică din Piteşti, a murit miercuri seara. Inima i s-a oprit, după ce a intrat în moarte cerebrală şi organele interne i-au cedat unul câte unul. Sunt anchete de proporţii la Clinica Stomatologică din Piteşti, unde copilul a fost anesteziat ilegal. Şi astăzi dentiştii de acolo au continuat să primească pacienţi, deşi ministrul Sănătăţii a declarat că a suspendat activitatea clinicii. Acum se caută vinovaţi pentru sfârşitul nedrept al băieţelului.

Părinţii care şi-au văzut copilul intrând în comă, pe scaunul stomatologului, au asistat astăzi la testul cel mai dureros. În faţa lor, medicii i-au măsurat băiatului de patru ani şi jumătate activitatea creierului.

Articolul continua dupa recomandari

Analizele efectuate la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitala au arătat, din păcate, lipsa activității cerebrale. Cauza? Stop cardiorespirator. Consecinţa: organele interne au cedat, iar câteva ore mai tâziu copilul a murit.

După anestezie, băiatul a fost resuscitat de mai multe ori.

Adrian Dinescu, anestezistul băiatului - Am făcut resuscitarea. În paralel cu instituirea manevrelor de resuscitare am solicitat şi serviciul de ambulanţă pentru completare şi ajutor în siguranţa pacientului.

Siguranţa pacientului există însă doar în declaraţii

Astăzi, în clinica stomatologică din Argeş unde copilul a intrat în comă, medicii continuau să aplice tratamente.

Surprinzător, din Bucureşti, ministrul Sănătăţii anunţa contrariul.

Victor Costache, ministrul Sănătății - Pentru a preveni astfel de practici si accidente, acum este o anchetă în curs. Ministerul Sănătății a luat măsuri ferme iar DSP a închis activitatea clinicii.

Au mai trecut doar 20 de minute până când Ministerul Sănătăţii s-a răzgândit. Ar fi interzis doar activitatea de anestezie şi analgosedare în toate cele cinci cabinete medicale ale clinicii stomatologice. Au confirmat-o şi inspectorii DSP.

Clinica nu a avut niciodată dreptul de a face anestezie

Valentin Bănică, președintele Colegiului Medicilor Argeș - Clinica actuală nu are niciun fel de aviz pentru activitate de anestezie din partea Colegiului Medicilor Argeş. Pentru noi nu există această clinică

Aşadar, inspectorii sanitari au interzis ceva ce nici măcar nu exista! În clinica fără drept de anestezie generală, copilului i-a fost administrat propofol. O substanţă pe care medicii nu au dreptul să o folosească fără supraveghere de specialitate, cu aparatură medicală de monitorizare permanentă.

Victor Costache, ministrul Sănătății - Este evident ca anestezia generală nu se poate practica decât în condițiile prevăzute legal, nu se pot administra medicamente de acel tip fără o sală de anestezie sau asistență medicală, sunt mai multe prevederi.

Adrian Dinescu, anestezistul băiatului - Familia pacientului şi-a dat acordul pentru această tehnică.

Dragoș Stanciu, preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi Argeş - A fost o înţelegere amiabilă. Deci la solicitarea familiei, din ce ştiu, s-a făcut această intervenţie. Bineînţeles că decizia aparţine clar şi medicului.

Poliţia a deschis o anchetă pentru vătămare corporală din culpă. Nimeni nu a fost, însă, pus sub învinuire.