Copilul care a murit după o vizită la stomatolog a fost anesteziat cu substanţa care l-a ucis pe Michael Jackson! Un anestezic folosit ilegal în clinica din Argeş. Niciun cabinet din judeţ nu are voie să facă anestezii generale pe scaunul dentistului. Patru anchete trebuie să stabilească vinovaţii pentru moartea copilului, după ce medicii de la Institutul de Medicină Legală îi vor face autopsia. 

De 24 de ore, părinţii care şi-au pierdut băieţelul de patru ani aşteaptă răspunsuri de la anchetatori. Ce le-a ucis copilul şi cine este vinovat? 

Articolul continua dupa recomandari

În urma autopsiei, medicii legişti vor stabili cauza exactă a decesului. Totodată, examenul toxicologic ar putea indica dacă victimei i s-a administrat o cantitate prea mare de anestezic.

Copilul a ajuns la clinica stomatologică din Argeş luni, în jurul orei 15. După ce mama lui a semnat că e de acord să i se facă anestezie totală, medicul i-a administrat intravenos un cocktail de substanţe. Printre ele, propofol. Aceeaşi substanţă care l-a ucis pe Michael Jackson. În scurt timp, anestezicul a ajuns la creier şi la inimă prin sânge.  

Letiţia Coriu, medic anestezist: Propofolul poate da sindrom de miocardică cu moarte subită. Copilul are o sensibilitate particulară la anestezie, rata de deces prin accident intraoperator este 1 la 40.000. Este un cocktail care se foloseşte de rutină la anestezia la copii 

Se foloseşte însă doar în spitale, spune ministrul Sănătăţii. Societatea Română de Anestezie susţine însă că practica este permisă şi în cabinetele stomatologice, dacă sunt dotate cu salon de supraveghere postanestezică. Nu e cazul clinicii din Piteşti. De altfel, nimeni din judeţul Argeş nu poate face anestezie generală pe scaunul dentistului. 

Luminiţa Tiţu, purtător de cuvânt DSP Argeş: Rugăm părintii să nu solicite clinicilor din cabinetele stomatologice activităţi neautorizate sanitar, având în vedere că în judeţul Argeş nu există cabinete medicale dentare autorizate pentru adulţi şi copii

Şi totuşi chiar medicul care l-a anesteziat pe copilul de patru ani şi jumătate recunoaşte că n-a fost prima oară când a procedat la fel. 

Adrian Dănescu, medic anestezist: Am o experienţă de peste 400 de copii care au efectuat tratamente stomatologice sub această formă

Aura Copciag, şefa serviciului control DSP Argeş: Dacă fac această procedură o fac în general după-amiaza, când medicii anestezişti care lucrează în alte unităţi vin şi fac această activitate 

Din acte reiese că anesteziile totale nici măcar nu erau înregistrate. În fişa băieţelului apare că acestuia i s-a făcut doar un tratament stomatologic. Imediat după decesul copilului, Direcţia de Sănătate Publică din Argeş a suspendat activitatea clinicii. 

Copiii nu vor mai putea fi trataţi în clinică. După suspendarea activităţii, pe uşă a apărut un anunţ că nu se mai lucrează.

"Avem programare săptămâna viitoare, suntem foarte multumiţi".

Moartea copilului a declanşat un val de anchete. Procurorii din Argeş fac cercetări pentru ucidere din culpă. 

Nicolae Argeşanu, procuror Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti: Vor fi audiate toate persoanele implicate în actul medical precum şi aparţinătorii victimei 

Colegiul Medicilor Dentişti a început o anchetă şi vrea să afle dacă stomatologul e responsabil pentru cele întâmplate. Iar Colegiul Medicilor îl anchetează pe anestezist. Ambii pot rămâne fără dreptul de a practica meseria. Anchetatorii trebuie să afle dacă au procedat corect.  

Rezultatele necropsiei ar putea fi gata abia în câteva săptămâni.