Zeci de elevi din două localităţi doljene au ajuns de urgenţă la spital. În comuna Daneţi, a fost activat planul roşu de intervenţie după ce 16 copii au început să aibă ameţeli şi stări de greaţă de la prima oră. Iar în Dăbuleni alţi 13 elevi au fost preluaţi de medici cu aceleaşi simptome. Ieri, în ambele şcoli s-a făcut dezinfecţie. Uluitor este că autorităţile au măsurat calitatea aerului din sălile de clasă, iar valorile au fost în limitele normale, aşa că nimeni nu poate explica în acest moment ce s-a întâmplat.

În convoiul de ambulanţe sunt elevi de clasa a treia, de la şcoala din Daneţi. Imediat după ce au intrat la ore li s-a făcut rău. Aveau ameţeli şi greţuri. 15 din 16 copii au avut nevoie de îngrijiri medicale. Ajunşi la spital, copiii abia se puteau ţine pe picioare.

Articolul continua dupa recomandari

La 30 de kilometri distanţă, la liceul din Dăbuleni, alţi elevi au avut nevoie de intervenţia medicilor. Aveau aceleaşi simptome. Tot după prima oră de cursuri, profesorii au anunţat la 112 că elevii au greţuri şi ameţeli. O ambulanţă pentru victime mutliple i-a dus pe copii la spital, în Craiova.

ELENA RUŞOLESCU, director medical Spitalul din Dăbuleni - Pare sa fie o intoxicație cu o substanță necunoscută.

Aseară, în şcoală s-a făcut dezinfecţie pentru varicelă. În imagini se vede însă că şi după o naopte întreagă, substanţa bălteşte pe bănci şi pe scaune.

Oana Grigore, purtător de cuvânt Ministerul Sănătăţii - Au făcut curățenie și dezinfecție în cadrul acestor unități școlare. Nu cunoaștem amănunte despre acest proces de dezinfecție.

În mod misterios, măsurătorile au ieșit normale

Echipele ISU au mers la ambele şcoli, în control. Însă aparatele inspectorilor nu au indiciat nereguli.

ŞTEFAN IACOB, învăţător şcoala din Daneţi - Nu a ieșit nimic! Zero! Când începe unul să vomite, se duce-n lanț, ca la turmă!

VLĂDUŢ MINCIUNĂ, şef centru operaţional ISU Dolj - La liceul teoretic am deplasat echipajul CBRN. Nu au fost constatate depășiri ale cantităților de substanțe în aer!

Pentru ca măsurătorile din aer nu au fost concludente, la școala din Dăbuleni a venit o echipă DSP care face alte verificari. Reprezentanții școlii au ferecat poarta și nu au dat nicio explicație.

O anchetă va stabili ce s-a întâmplat în cele două şcoli. Copiii vor rămâne sub supravegherea medicilor.