Copiii dispăruţi sau turiştii rătăciţi pe munte vor putea fi localizaţi cu ajutorul telefonul mobil. O metodă rapidă de a salva vieţi. Dar acum nu poate fi folosită rapid, tocmai din cauza birocraţiei. Poliţiştii au nevoie de mandat de la judecător pentru a accesa locaţia unui telefon. Ministerul de Interne a anunţat că va lansa un proiect pentru a schimba legea.

Zilnic, în România, cel puţin o persoană este dată dispărută. În multe cazuri însă este vorba despre copii. În era tehnologiei, poliţiştii nu pot să-i localizeze cu ajutorul telefonului mobil. Iar salvatorii pierd ore sau zile preţioase, cu tehnici învechite.

Articolul continua dupa recomandari

Ioan Buda, șeful IGPR: Erau nişte metode interbelice - cu fotografia în mână căutai dispărutul.

Aceleaşi tehnici s-au folosit şi în anul 2014, atunci când o fată de 15 ani a fost căutată zile în şir. A reuşit să străbată jumătate de ţară, din Bucureşti, până în Suceava, fără ca nimeni să-i dea de urmă.

Ministerul de Interne vrea ca în cazul copiilor şi bătrânilor dispăruţi, care au un telefon mobil, localizarea să se facă imediat.

În prezent, poliţiştii trebuie să deschidă un dosar penal şi să ceară aprobare unui judecător. Acestă procedură poate dura şi câteva zile, în condiţiile în care fiecare oră poate fi critică pentru persoana dispărută.

Carmen Dan, Ministrul de Interne: În perioada în care aproape fiecare copil sau vârstnic are un telefon mobil, instituțiile statului nu pot utiliza tehnologiile moderne pentru localizarea unei astfel de persoane vulnerabile pentru că, în caz de dispariție, nu se deschide automat un dosar penal.

Tot cu ajutorul telefonului mobil ar putea fi găsiţi mult mai uşor şi turiştii rătăciţi pe munte.

Sâmbătă, de exemplu, jandarmii din Prahova au căutat ore în şir un grup de turişti germani. Zona a fost luată la pas de salvamontişti, care şi-au pus viaţa în pericol. Pe munte era pericol de avalanşă.

Chiar dacă proiectul de lege va fi pus în dezbatere publică luna viitoare, cel mai probabil persoanele dispărute vor putea fi depistate cu ajutorul telefonului mobil abia la sfârşitul anului pentru că procesul legislativ este unul de lungă durată.

În prezent, în România mai bine de 2700 de persoane sunt dispărute fără urmă, iar dintre acestea peste 550 sunt copii.