De ziua lui Constantin Brâncuşi, pe buzele tuturor a fost numele Irinei Rimes, cântăreaţa desemnată de oficialii români să-l promoveze pe marele sculptor. Dar scandalul acestei alegeri a fost eclipsat de un altul: statul român a investit 40 de mii de euro în expoziţii aniversare, dar nu a dat 2.000 de euro pe asigurare pentru a expune Cuminţenia Pământului. Opera zace într-un depozit, dar nimeni nu s-a gândit să le-o prezinte românilor.

"Mă gândeam la piesa ei de debut, Visele, făcând o corelaţie cu Coloana Infinitului, să visăm până la Infinit, să credem în Infinit".

Articolul continua dupa recomandari

Printre sutele de oameni care au vizitat, azi, Sala Brâncuşi a Muzeului Naţional de Artă s-au numărat şi mulţi fani ai Irinei Rimes. Cântăreaţa aleasă de Ministerul Culturii să promoveze opera sculptorului i-a invitat, pe Facebook, la evenimentul care a marcat 144 de ani de la naşterea sculptorului. O ocazie pentru controverse aprige în online. 

"Constantin Brâncuși a fost un artist mare al acestei țări! Din păcate este reprezentat de tine, care mimezi arta".

"Eu mă bucur că o moldoveancă laudă așa frumos arta unui mare oltean. Asta înseamnă unitate si frăție".

Aceleaşi păreri pro şi contra şi printre vizitatorii muzeului.

"Dacă ea are cunoştinţe pe care noi nu le ştim...".

"Nu prea înţelegem ce legătură are ea cu toate acestea, cu arta, cu Constantin Brâncuşi".

Muzeul Naţional de Artă i-a întâmpinat pe vizitatori cu sculpturi din perioada de tinereţe a lui Brâcuşi. Dar a lipsit statuia pe care toată lumea dorea să o vadă: Cuminţenia pământului. 
Statul a renunţat de doi ani la planurile de a expune opera. Motivul? Nu s-au găsit bani pentru a plăti prima de asigurare de 2000 de euro pe lună! 

Bogdan Grabowski, avocatul proprietarilor "Cuminţeniei pământului": Din octombrie 2019 până în februarie 2020 a fost expusă în cadrul expoziţiei Europalia, la Bruxelles. Acum se află într-un depozit

Liviu Constantinescu, directorul Muzeului de Artă: Despre soarta Cuminţeniei Pământului nu aveam decât informaţii indirecte. Practic ea se află în responsabilitatea proprietarilor

La Bruxelles, statuia a avut mai mult succes. Potrivit Ambasadei Belgiei, expoziţia cu operele lui Brâncuşi a atras aproape 120.000 de vizitatori.

La noi, oficialii de la Cultură nici măcar nu au luat în calcul să expună opera la evenimentul aniversar. 

Bogdan Grabowski, avocatul proprietarilor "Cuminţeniei Pământului": Nu am fost contactaţi. Iar dacă nu am fost contactaţi, nu aveam cum să discutăm

Brâncuşi a fost omagiat şi la Târgu Jiu. Aici autorităţile l-au sărbătorit în mod aproape tradiţional - cu promisiuni. Operele marelui sculptor sunt pline de muşchi şi licheni. 

Adrian Tudor, viceprimar Târgu Jiu: În această primăvară va trebui să avem o intervenţie de urgenţă - biocidare, desprăfuire

Adrian Tudor, viceprimar Târgu Jiu: Sperăm din partea Guvernului României la un sprijin pentru a face şi o intervenţie de restaurare

Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii: Va fi finanţată o lucrare, să spunem, de expertizare a întregului ansamblu. E o etapă importantă

Considerat "părintele sculpturii moderne", Brâncuşi rămâne unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai lumii. Două dintre creaţiile sale sunt în top 10 cele mai bine vândute sculpturi din toate timpurile. "Tânăra sofisticată" s-a vândut, în 2018, cu 71 de milioane de dolari. 

Iar în 2017, "Muza adormită" a fost cumpărată, la licitaţie, cu 58 de milioane de dolari. 

Aspectul futurist al operelor artistului român a inspirat şi producătorii de filme SF de la Hollywood. O imitaţie a sculpturii "Pasăre în spaţiu" apare în Războiul Stelelor.