Ziua Morţilor sau Luminaţia, aşa cum i se mai spune în popor, a fost sărbătorită în tot Ardealul. Cimitirele au devenit adevărate oaze de lumină, iar oamenii s-au rugat pentru odihna sufletelor celor plecaţi. În Cluj, artiştii Filarmonicii de Stat Transilvania au oferit, chiar în cimitir, un concert de muzică simfonică.

Cimitirul Central din Cluj a devenit aseară cea mai luminată zonă. Cu lumânări şi flori în mâini, sute de credincioşi au venit să se roage pentru rudele dispărute.

Articolul continua dupa recomandari

Pe o scenă improvizată chiar la intrare, Filarmonica de Stat Transilvania le-a alinat sufletele.

Vladimir Bogosavlievici, organizator: Nu întâmplător s-a ales această oră pentru că este ora care coincide cu sfârşitul slujbei de seară şi de fapt acum începe comemorarea celor din morminte. De fapt, în trecut, pelerinajele la morminte se făceau la ora asta.

După ce, în timpul zilei, au curăţat mormintele, oamenii s-au recules acum în memoria celor dispăruţi. Emoţionaţi, au ascultat arii celebre precum ''Ave Maria'' sau ''Lacrymosa''.

Şi în cimitirul din Oradea, după lăsarea întunericului, mormintele au fost acoperite cu flori, candele şi coroniţe.

Se spune că, de Luminaţie, porţile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar sufletele celor dispăruţi se întorc pe pământ, pentru a-şi vizita familiile.

Participantă: Mult curaj ca să putem să suportăm durerea, pentru că în zilele acestea ne amintim mai mult decât în alte zile de cei plecaţi şi de modul în care ei au plecat.

Unii vin aici aproape în fiecare săptămână, dar tot nu li se pare de ajuns.

Ana, participant: Noi venim des, nu numai de 1 noiembrie. Venim de la părinţi, de la bunici.

Reporter: Îi simţiţi pe cei plecaţi mai aproape, povetiţi cu ei?

Ana, participant: Totdeauna.

Sâmbăta morţilor de toamnă nu are o dată fixă. Se sărbătoreşte între 26 octombrie şi 8 noiembrie, înainte sau după Sfântul Dumitru.