Cele mai renumite soiuri de struguri de masă, atât din ţară, cât şi din afară, au fost jurizate la Valea Călugărească. Specialiştii au analizat în detaliu fiecare soi şi, fără dubii, strugurii româneşti se clasifică în topul celor mai bune soiuri. Şi cu toate că noi am creat şi alte tipuri de struguri de calitate, până să ne dezmeticim - ni le-au omologat străinii.

La un strugure de masă, prima dată trebuie să analizăm aspectul, spun specialiştii. Urmărim uniformitatea boabelor, mărimea, dar şi culoarea, care trebuie să fie aceeaşi pe întreaga lugime a ciorchinelui. Apoi urmează analiza de consistenţă a bobului de strugure.

Articolul continua dupa recomandari

Echilibrul dintre conţinutul în zaharuri şi aciditate este iarăşi, foarte important.

Anul acesta, atât specialiştii, cât şi invitaţii au jurizat fiecare soi de struguri.

Ion Marin- Directorul Institutului de Vinicultura: Spre exemplu Victoria. El nu este un soi aromat, dar şi aspecul, şi crocanţa bobului, consistenţa şi echilibrul între zahăr şi aciditate, îl face să fie soiul numărul unu, care este prezent în toată lumea.

Recolta din toate centrele viticole din Prahova a fost compromisă sezonul acesta din cauza vremii.

Ion Marin- Directorul Institutului de Vinicultura: Producţia e undeva, dacă, la 10-15 la sută în medie vorbind. Un asemenea an clar nu a mai fost. După grindina aia extrem de puternică din 30 aprilie, a urmat un val de ploi aproape zilnic aici. Nu s-a putut interveni cu utilajele.

Unul dintre cele 37 de soiuri prezentate în competiţie va fi desemnat câştigător peste trei zile.