Imagini cutremurătoare reaprind scandalul Colectiv, cea mai mare tragedie din istoria recentă a României! Filmarea realizată de un pompier a fost ţinută într-un sertar până acum, adică patru ani fără şase zile. Nici măcar procurorii nu au ştiut de înregistrare! Sunt 20 de minute care surprind agonia teribilă a victimelor, dar şi intervenţia autorităţilor. În timp ce tinerii răniţi sunt căraţi pe braţe de alţi oameni, zeci de pompieri urmăresc de pe margine scenele dramatice.

Haos, confuzie şi agonie. În faţa celei mai mari tragedii din istoria recentă a României, salvatorii care ajung la clubul Colectiv primesc indicaţii de la supravieţuitori.    

Articolul continua dupa recomandari

Răniţii sunt scoşi din club de prieteni. Pe caldarâm, sunt trupuri inerte şi victime în agonie.

Sunt 20 de minute şi 40 de secunde de filmare, obţinute de reporterii Libertatea. În înregistrare se vede cum pompierii nu verifică pulsul nimănui şi nu încearcă manevre de resuscitare. 

Tineri arşi sunt căraţi de mâini şi de picioare sau transportaţi pe paleţi. De pe jos, o tânără care se zbate între viaţă şi moarte ridică, cu ultimele puteri, o mână. Nimeni nu o observă, nimeni nu o ajută. 

În mijlocul haosului, adjunctul inspectorului şef ISU reacţionează nervos şi insultă victimelele. 

Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, şi Gabriel Oprea, fostul ministrul de Interne, ajung la clubul Colectiv. Consilierul fostului ministru de Interne face fotografii cu grupul de oficiali. 

La un moment dat, unul dintre patronii clubului Colectiv, Paul Gancea, vomită la ieşirea din containerul ars. 

Un pompier ţine de un generator defect care ar trebui să lumineze intrarea în club. 

Printre trupurile acoperite cu folii, un poliţist face un prim bilanţ al morţilor. 

Filmarea se încheie cu imagini din interiorul clubului ars. În întuneric, pe o linişte asurzitoare, un telefon sună în gol. Un ultim apel de trezire pentru o ţară blocată în nepăsare.

Filmarea de 20 de minute a fost ţinută secret patru ani de angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Nici procurorii şi nici Guvernul nu au ştiut de ea. Explicaţia şefilor ISU amplifică revolta supravieţuiorilor şi rudelor: nimeni nu a cerut imaginile! Înregistrarea integrală a ajuns astăzi pe masa anchetatorilor.

La câteva ore după ce imaginile cutremurătoare au apărut în spaţiul public, reprezentanţii Inspectoratului pentu Situaţii de Urgenţă au ieşit să explice de ce o ţară întreagă, inclusiv anchetatorii, au aflat abia astăzi de filmul intervenţiei. 

Cristian Radu, prim-adjunct al şefului IGSU: Nu dăm din oficiu imagini care pot avea impact emoţional major asupra populaţiei

Dar filmarea nu a ajuns nici la procurori şi nici la Guvern. La începutul anului 2016, Corpul de Control al Guvernului Cioloş a început analiza intervenţiei de la Colectiv fără aceste imagini. 

Două luni mai târziu, raportul autorităţilor a fost făcut public. În el, s-a vorbit despre o "acţiune necoordonată şi chiar improvizată". Raed Arafat a criticat atunci concluziile inspectorilor guvernamentali. Astăzi, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nu a făcut niciun comentariu. 

Valentin Mircea, fostul şef al Corpului de Control: Probabil că înregistrarea ar fi ajutat ambele părţi, dacă stăteam şi ne uitam la acea înregistrare. Ar fi trebuit să fie predată înregistrarea. Este o omisiune. Nu ştiu cum să o calific eu. Cred eu că, pe baza acestui film, se poate relua şi analiza administrativă

Parchetul General a cerut astăzi filmarea integrală pentru a putea fi analizată. Pentru supravieţuitorii din Colectiv, imaginile amplifică durerea.

Cristian Matei, supravieţuitor Colectiv: Am retrăit momentul acela foarte dureros şi nu înţeleg cum a fost posibil aşa ceva. Cum să fie atâtea victime, atâţia oameni care cereau ajutor şi să nu îi ajute nimeni? De ce erau duşi pe nişte paleţi de lemn? Aşa duci nişte arşi? În halul ăsta? Şi te miri după aia că au bacterii şi că mor 

Fostul adjunct al Inspectorului Şef ISU nu recunoaşte că a înjurat victimele. 

Orlando Şchiopu, şeful ISU Bucureşti-Ilfov: Dacă vă uitaţi, sunt înconjurat de mai mulţi ofiţeri şi vorbesc cu mai multă lume de-o dată. Sunt mult mai mulţi oameni care pun întrebări în acelaşi timp şi, referitor la mutarea celor decedaţi, am folosit un singur cuvânt: "lasă-i". Atât 

Doar un grup de 4-5 pompieri cu funcţii de conducere au văzut imaginile în urmă cu patru ani, spun şefii IGSU. Cu toate că tehnicile de intervenţie sunt predate în şcolile de pompieri, niciun elev, viitor salvator, nu a văzut acest film, pentru a şti cum să procedeze în astfel de situaţii. 

Orlando Şchiopu, şeful ISU Bucureşti-Ilfov: Să ştiţi că noi nu suntem pregătiţi nici în şcoli, nici în cursuri, pentru dezastre 

Imaginile reaprind revolta în România, dar şefii pompierilor nu au ce să îşi reproşeze.

Cristian Radu, prim-adjunct al şefului IGSU: Aprecierea mea personală este că nu se impune şi nu îmi voi da demisia